Μία πρωτεΐνη με την ονομασία Heme Carrier Protein 1(HCP1) είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλειδί για την καλύτερη απορρόφηση του οργανικού σιδήρου από το έντερο.
Επιστήμονες από Kings College του Λονδίνου ανακάλυψαν την πρωτεΐνη HCP1 η οποία βρίσκεται στο δωδεκαδάκτυλο, αλλά ανάλογα με τις αλλαγές που υφίστανται στις αποθήκες του οργανισμού μας σε σίδηρο, η πρωτεΐνη αυτή έχει τη δυνατότητα να αλλάζει θέση για να επιτρέπει λιγότερη ή περισσότερη απορρόφηση οργανικού σιδήρου.
Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τον ρόλο του σιδήρου στην αιμοσφαιρίνη και πως αυτός συμβάλλει ώστε να μην παθαίνουμε αναιμία. Επίσης, εστίασαν και στον τρόπο απορρόφησής του από τον οργανισμό μας.
Όπως λένε, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Η έλλειψη του περιορίζει τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, και ως εκ τούτου προκαλεί μειωμένη αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και μεγάλη κούραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποδώσουμε στις καθημερινές μας ανάγκες. Από την άλλη όμως, η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο, δηλαδή η αιμοχρωμάτωση, είναι τοξική για ζωτικά όργανα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα στο θάνατο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σίδηρος που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας και απορροφάται από το έντερο, ανήκει σε δύο κατηγορίες:
- Τον οργανικό σίδηρο (από την αίμη)
- Τον ανόργανο που προέρχεται κυρίως από τα φυτά.
Η αίμη είναι μόριο που περιέχει σίδηρο και δεσμεύεται με πρωτεΐνες, όπως η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη, και τη βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ο οργανικός σίδηρος απορροφάται πολύ πιο καλά από το έντερο, μέχρι και 5 φορές περισσότερο από ό,τι ο ανόργανος σίδηρος, όπως λένε οι επιστήμονες. Ο ανόργανος σίδηρος είναι αυτός που περιέχεται σε φυτά, φακές, σπανάκι και φασόλια.
Ο τρόπος με τον οποίο το έντερο απορροφά καλύτερα τον οργανικό σίδηρο συνδεδεμένο με την αίμη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός από τους επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν με νεότερες μελέτες ώστε να γίνει πλήρης αποκρυπτογράφηση της διαδικασίας απορρόφησής του από τον οργανισμό μας.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν για τη Βρετανία, περίπου το 20% των γυναικών έχουν αναιμία. Οι γιατροί χορηγούν συμπληρώματα ανόργανου σιδήρου, όμως αυτά δεν απορροφώνται ικανοποιητικά και ταυτόχρονα προκαλούν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Οι νέες μελέτες και η ανακάλυψη της πρωτεΐνης HCP1 ανοίγουν το δρόμο στους επιστήμονες για δημιουργία φαρμάκων με οργανικό σίδηρο συνδεδεμένο με αίμη και ως εκ τούτου καλύτερη απορρόφηση από το έντερο. Ενώ με τη βοήθεια της πρωτεΐνης HCP1 θα μπορούν να βρουν τρόπο κατά της αιμοχρωμάτωσης, η οποία εμφανίζεται από την υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο.