Βρυξέλλες
του Νίκου Μπέλλου
Η Πολωνία απειλεί ότι θα «μπλοκάρει» τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., εάν οι εταίροι επιχειρήσουν, παρακάμπτοντας την Βαρσοβία, να ανανεώσουν για δυόμισι χρόνια τη θητεία του επίσης Πολωνού, αλλά αντιπάλου της σημερινής πολωνικής κυβέρνησης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πρόκειται για μια ενδο-πολωνική κόντρα μεταξύ του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και του Ντόναλντ Τουσκ, η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια και επανέρχεται τώρα στην επικαιρότητα, απειλώντας περαιτέρω την ήδη κλονισμένη συνοχή της Ε.Ε.
Ο κ. Κατσίνσκι, αρχηγός της συντηρητικής Δεξιάς, κατηγορεί τον Ντόναλντ Τούσκ, πάλαι ποτέ αρχηγό της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, ότι επεμβαίνει με ωμό τρόπο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, παραβιάζοντας την αρχή της ουδετερότητας που θα πρέπει να διακρίνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάντως, αυτή είναι η αφορμή, γιατί υπάρχει μίσος μεταξύ των δύο πολιτικών εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι προειδοποίησε στις Βρυξέλλες τα άλλα κράτη - μέλη να μην επιχειρήσουν να παρακάμψουν με ψηφοφορία τη χώρα του, αλλά να αναβάλουν τη λήψη απόφαση, άλλωστε η Βαρσοβία έχει προτείνει δικό της υποψήφιο για τη θέση.
Για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαιτείται σύνθετη πλειοψηφία 21 χωρών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού. Η παραπάνω πλειοψηφία συγκεντρώνεται άνετα δεδομένου ότι μόνο η Ουγγαρία υποστηρίζει την πολωνική θέση, όλες οι άλλες χώρες τάσσονται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Τουσκ.
Από το μεσημέρι βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών με την πολωνική πλευρά και επιχειρούν να την μεταπείσουν, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
Πολιτικά θα αποτελούσε μεγάλη ήττα για την Ευρώπη - με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει - να εμφανιστεί άλλο ένα και οι ηγέτες της Ε.Ε. να μην έχουν ομόφωνα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας του πολωνικού βέτο.
Μάλιστα, την Παρασκευή το πρωί οι «27» σχεδιάζουν να εγκρίνουν τα βασικά σημεία της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, που θα αναφέρονται στο μέλλον της Ευρώπης. Χωρίς τη συναίνεση της Πολωνίας δεν μπορεί να εγκριθεί καμία δήλωση μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής.