Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Την ιδρυτική του διακήρυξη «για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας» παρουσίασε στις 7 Μαρτίου το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών, μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που υπογράφουν δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Καμία αντίρρηση. Πώς θα γίνει αυτό;
Την προηγούμενη ημέρα, εκδήλωση για τον ρόλο των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.) με πρόεδρο πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά. Τι είπαν οι ομιλητές; «Η πραγματική έξοδος από την κρίση εντοπίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση» και «να καθιερώσουμε το Made in Greece ως ισχυρό Master Brand».
Καμία αντίρρηση. Πώς θα γίνει αυτό;
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Φόρουμ των Δελφών γνωστές προσωπικότητες από τις επιχειρήσεις, τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική συμφωνούσαν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Καμία αντίρρηση. Πώς θα γίνει αυτό και ποιες θα είναι αυτές;
Σε γενικές γραμμές, όλοι συμφωνούμε. Οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε στην ερώτηση των πολλών δισ. ευρώ: τι ενδιαφέρον παράγετε;
Σε γενικές γραμμές, όλοι συμφωνούμε. Τότε, γιατί δεν μας αποκαλύπτουν και τον τρόπο δράσης;
Η ισχυρή παραγωγή είναι ένα φαινόμενο μάλλον σύνθετο και αργό. Θέλει τρόπο, δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έξυπνη διαχείριση, κατάλληλο σύστημα επαγγελματικής παιδείας. Θέλει κόπο, όχι ρητορεία. Θέλει μαθητεία στα θρανία των οικονομικών της αποτελεσματικής προσφοράς, ό,τι κι αν λένε για της ζήτησης τη χαρά. Θέλει, θέλει, θέλει... να καλλιεργηθεί της κοινωνίας τ’ αμπέλι. Ο πραγματισμός, όμως, που η ελίτ έχει αναγάγει σε οδικό χάρτη περιγράφει μια μέθοδο, αλλά όχι ένα πρόγραμμα. Και πολύ λιγότερο μια φιλοδοξία. Κι εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Η πολιτική είναι και θα είναι μια υπόθεση προσανατολισμού και ισορροπίας.