Ο μητροπολίτης Θηβών, Ιερώνυμος, που συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο, με γραπτή του δήλωση, διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συναλλαγή με τον Χριστόδουλο. Ο Θηβών φέρεται να έθεσε ζήτημα ηθικής αποκατάστασής του, με αντάλλαγμα την παροχή στήριξης στον Αρχιεπίσκοπο στην παρούσα κρίση.
Ο Ιερώνυμος δηλώνει ότι στη χθεσινή συνάντηση υπεραμύνθηκε των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων, πρότεινε την σύγκληση της Ιεραρχίας και ζήτησε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για την προβληματική κατάσταση. Ο Ιερώνυμος προειδοποιεί «να μην παίζουν με την υπόληψή του, διότι αυτή τη φορά δεν θα επιδείξει καρτερία».
Εν μέσω δίνης στην Εκκλησία, ραγδαία πτώση, για πρώτη φορά, σημειώνει η δημοτικότητα του Αρχιεπισκόπου, Χριστόδουλου, καταδεικνύει το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τη VPRC. Η έρευνα διενεργήθηκε στις 7 και 9 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων
Το 47% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον αρχιεπίσκοπο έναντι 43% που έχει θετική, ενώ μόλις εννέα μήνες πριν, το Μάιο του 2004, η δημοτικότητα του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν στο 68%. Επίσης, το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στους κόλπους της Εκκλησίας και μόνο το 28% πιστεύει το αντίθετο.
Αύριο θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλαδική Εκκλησία.
Εντονη ήταν η αντίδραση του Φαναρίου, όταν κυκλοφόρησαν δηλώσεις παραγόντων του Πατριαρχείου «για βαθιά θλίψη» σχετικά με το θέμα. «Το Πατριαρχείο δεν εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις άλλης Εκκλησίας», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Φανάρι.
Nέα στοιχεία για τη δράση Γιοσάκη
Εκτεταμένες "διασυνδέσεις" στην Κύπρο είχε ο Ιάκωβος Γιοσάκης, ως ιεροκήρυκας, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης".
Η εφημερίδα γράφει ότι ο αρχιμανδρίτης ήταν προστατευόμενος του τέως Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου. Με επιστολή του ο Λεμεσού στον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο συνιστούσε τον Ιάκωβο Γιοσάκη για να υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων "επί τω σκοπώ ανωτάτων θεολογικών σπουδών", για τις οποίες, όπως σημείωνε, "παρέχομεν εις τον εφιέμενον αρχιμανδρίτην τριετή εκπαιδευτικήν άδειαν".
Στο βιογραφικό σημείωμα του Γιοσάκη, ο Χρύσανθος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχιμανδρίτης υπηρετεί για τρία χρόνια, "λίαν επιτυχώς ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Ημών Μητροπόλεως", ενώ, λίγο πιο πάνω, στο ίδιο βιογραφικό, ο τέως Λεμεσού σημείωνε ότι ο Γιοσάκης "από τις 1.1.1987 έως της 16.7.1988 υπηρέτησεν λίαν ευδοκίμως ως Πρωτοσύγελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου", από την οποία αποχώρησε λόγω σκανδάλων.
Η εφημερίδα γράφει ότι "η πρώτη λογική απορία, που γεννάται, είναι αν ο μητροπολίτης δε γνώριζε το ποιόν του Γιοσάκη, πράγμα αμφίβολο, καθώς τα γεγονότα της Λήμνου ήταν γνωστά στον εκκλησιαστικό χώρο. Πέραν αυτού, όμως, ο κ. Χρύσανθος δε μπορεί να μη γνώριζε το βίο και την πολιτεία του "ιεροκήρυκά" του, καθώς ο Γιοσάκης, στις 7 Ιουλίου του 1983, επιχείρησε να χειροτονηθεί στην Εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών, "καρφώνοντας" με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο των Παλαιοημερολογιτών Αυξέντιο, τον κυπριακής καταγωγής τότε Μητροπολίτη των Παλαιοημερολογιτών Θεσσαλονίκης και πνευματικό του πατέρα Ευθύμιο.
Στην περιβόητη εκείνη επιστολή, ο Γιοσάκης ισχυρίζεται, με λεπτομερείς περιγραφές, ότι επιδιδόταν σε σεξουαλικά όργια με τον Ευθύμιο.
Πηγές: ΑΠΕ, «Πολίτης», ρ/σ Σκάι