Η πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς ανακοίνωσε ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σερβία θα διεξαχθεί στις 2 Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην ακροδεξιός που μετατράπηκε σε κοινοβουλευτικό δεξιό, είναι υποψήφιος και φαβορί στις εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Το κόμμα του, το κυβερνών δεξιό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, επιβεβαίωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι ο κ. Βούτσιτς θα είναι υποψήφιος να διαδεχθεί τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Μαΐου.
«Εύχομαι οι πολίτες να εκλέξουν τον καλύτερο υποψήφιο ο οποίος θα συνεργαστεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο με την κυβέρνηση με σκοπό να διασφαλιστεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας», δήλωσε η κ. Γκόικοβιτς, προκηρύσσοντας τις εκλογές αυτές.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έχει αντίπαλο έναν πρώην συνεργάτη του, τον ακροδεξιό υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αθωώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY), όπου δικαζόταν για εγκλήματα στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία της δεκαετίας του 1990.
Υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας θα είναι επίσης δύο κεντρώοι, ο Βουκ Γέρεμιτς, που ήταν πρόσφατα υποψήφιος για το αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και ο Σάσα Γιάνκοβιτς, πρώην συνήγορος του πολίτη, δημοφιλής στους κύκλους της φιλοδυτικής αστικής ιντελιγκέντσιας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, 46 ετών, ισχυρός άνδρας της Σερβίας από το 2012, οικοδόμησε τη δημοτικότητά του σε ένα μίγμα οικονομικού ρεφορμισμού, φιλελευθερισμού, χαρισματικότητας και αυταρχικής μερικές φορές ρητορικής, τοποθετούμενος πάνω από κόμματα προκειμένου να απευθύνεται απευθείας στον λαό.
Ο ρόλος του προέδρου είναι εν πολλοίς διακοσμητικός. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές είναι πεπεισμένοι ότι η επιρροή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον κυβερνητικό μηχανισμό και στο κόμμα του, σε συνδυασμό με τη δημοτικότητά του, θα του επιτρέψουν να διατηρήσει πραγματική εξουσία.
Το 2016, το SNS κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν προκειμένου να δώσουν στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς την εντολή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες είχε αρχίσει το 2014.