Eπισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 09:48
A- A A+

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για ποινές στα μέλη της που παραβίασαν κομματικές αποφάσεις κατά την περίοδο των δημοψηφισμάτων, η συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, η πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για ''τον καφέ της ειρήνης'', οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, οι κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών και το θέμα του μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Αλλα θέματα είναι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, η επικείμενη συνάντηση αντιπροσωπειών των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας για τα ΑΑΕΙ και ΤΕΙ, οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου για το αμπελουργικό και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου για την κυπριακή βοήθεια στη ΝΑ Ασία.

Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Κάρτα στον Χρίστου'' γράφει ότι δέκα ολόκληρους μήνες μετά το δημοψήφισμα, η ηγεσία του ΑΚΕΛ επέβαλε μέσω της Κεντρικής Επιτροπής ποινές σε 10 στελέχη που είχαν εκφράσει διαφορετική άποψη από την ίδια, "με στόχο να αποτρέψει τις αντιδράσεις ενόψει ενδεχόμενων νέων εξελίξεων στο Κυπριακό και ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος. Βασικότερος στόχος ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, του οποίου επιχειρείται η αποδυνάμωση". Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση Ταλάτ - Μπαρόζο κατά την οποία ζήτησε την άρση της 'απομόνωσης' των Τ/Κ. Προσθέτει ότι τόσο η συνάντηση αυτή, όσο και η επικείμενη παράνομη επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών και ενός διπλωμάτη στα κατεχόμενα, αποτελούν σαφή μηνύματα στήριξης του Ταλάτ ενόψει των ''εκλογών'' που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στα κατεχόμενα.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ερίζουν στο ΑΚΕΛ για το σχέδιο Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ''Μ'' στελέχη του ΑΚΕΛ τα οποία τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, πέραν από την ποινή της παρατήρησης που τους επεβλήθη, "προειδοποιήθηκαν ακόμη και με αποπομπή από το κόμμα εάν συνεχίσουν να αντιστρατεύονται τις συλλογικές αποφάσεις". Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τη συγκέντρωση των πρώτων 23 γιναντιαίων θεριστικών μηχανών, κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας – Λεμεσού και Αραδίππου (Ριζοελιάς)- Δεκέλειας, άρχισαν χθες οι κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών για τη διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων τους, τα οποία εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο.

Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάει για κόκκινη'' ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ από το εξωτερικό, "βγήκε πυροβολώντας" σε όλα τα δελτία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας ''άδικη και λανθασμένη'' την απόφαση του ΑΚΕΛ. Πηγές του ΑΚΕΛ δήλωσαν μετά από αυτό στον ''Π'' ότι το θέμα Χριστοδουλίδη αναμένεται να επανέλθει σήμερα στη Γραμματεία του ΑΚΕΛ, καθώς η ομόφωνη απόφαση της ΚΕ ''δεν μπορεί να αμφισβητείται''. Αλλού αναφέρει ότι στο περιθώριο θέτει προσωρινά η ΕΕ τη συνολική λύση του Κυπριακού. Εστιάζει την προσοχή της στο εσωτερικό εμπόριο, την αποναρκοθέτηση και την τηλεφωνική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Από την πόλη...Τι έφερε ο Αναστασιάδης'' γράφει ότι πρόσκληση στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, μέσω του Νίκου Αναστασιάδη, όπως συναντηθούν ''για καφέ'' στα κατεχόμενα στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αποκλείουν μια τέτοια ''συνάντηση-παγίδα'', παρόλο που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τονίζει την ανάγκη διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''μετά από μια εβδομάδα φημολογία και διαρροή ψευδών πληροφοριών'', τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σύσκεψη στελεχών τους, για να εξετάσουν τις αλλαγές που θα επέλθουν στο θέμα της εισαγωγής των φοιτητών μας στα ελληνικά ΑΑΕΙ και ΤΕΙ.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πέντε όχι από τον Ερντογάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει απορρίψει πέντε προσεγγίσεις που έγιναν από τη Λευκωσία μέσω τρίτων για να αρχίσει μια προσπάθεια με επαφές και συναντήσεις κυρίως για το Κυπριακό. Οσον αφορά τον ''καφέ της ειρήνης'' αυτός ήταν ιδέα του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τον έθεσε παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε χθες ότι μετά από έντονες προσπάθειες έχει εξασφαλιστεί από την ΕΕ η έγκριση για παραχώρηση αποζημιώσεων στους αμπελουργούς επιτραπέζιων και πρώιμων οινοποιήσιμων ποικιλιών, στις οποίες δεν έγινε συγκομιδή, συνολικού ύψους 500.000 λιρών.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Εκτός αγροτών οι υποκινητές'' γράφει ότι χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μαυροκορδάτος κατονόμασε παράγοντες της αγροτικής ζωής οι οποίοι ενώ είναι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως φορτηγατζήδες, ιδιοκτήτες καταστημάτων και δημόσιοι υπάλληλοι, πρωτοστατούν τώρα για να βγουν οι αγρότες στους δρόμους με σκοπό να μειώσουν ή και να μηδενίσουν το έργο της Κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για οποιοδήποτε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων, ενόψει της επίσκεψης στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζάν" Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από Αμερικανό διπλωμάτη.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Βηρυτός: Ο εφιάλτης επιστρέφει'' γράφει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Ραφίκ Χαρίρι σκοτώθηκε χθες στη Βηρυτό όταν μεγάλη έκρηξη βόμβας έφερε τον όλεθρο στην αυτοκινητοπομπή του. Μέχρι στιγμής έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα, εκ των οποίων πολλοί σωματοφύλακες του κ. Χαρίρι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι οι Κύπριοι έκαναν κατά κεφαλή τις περισσότερες εισφορές για τα θύματα του τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο κ. Ιακώβου προέβη στη δήλωση αυτή κατά την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, όπου οι Υπουργοί Ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ συζητούν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη βοήθεια της Ενωσης προς τα θύματα.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή