Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε έναν «έντιμο συμβιβασμό».
«Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες» είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Έκανε επίσης λόγο για «εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας», καθώς, όπως είπε, «είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν».
Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: από τη μία να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για την κοινωνία τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση».
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, στο Eurogroup επιτεύχθηκε μία καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους επικεφαλής των θεσμών και συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές, πάνω στις οποίες θα κινηθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση. Με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup, πρόσθεσε, επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. «Αυτή η θέση της κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία λοιδορήθηκα, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Εξηγώντας αναλυτικά τη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης. Επανέλαβε ότι «για κάθε ευρώ από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές, θα υπάρξει όφελος ενός ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς», σημειώνοντας μάλιστα ότι στα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υπάρχει καμία αίρεση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.
«Τα μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019» έσπευσε να προσθέσει και ξεκαθάρισε ότι μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων συνιστά «η συνέχιση της απρόσμενα ανοδικής πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Ανέφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος.
Εκτίμησε επιπλέον ότι «με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. «Οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για κινδυνολογία και καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου, λέγοντας ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιείτο ο κόφτης. Τελικά, όπως σημείωσε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με το επίδομα προς τους συνταξιούχους.
Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ. Λεβέντη για το γεγονός ότι «ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα», ενώ άλλοι, όπως σημείωσε, δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους. Δήλωσε ακόμη ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει «και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές» γιατί «δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι».
Καταλόγισε παράλληλα «αφωνία» και «έλλειμμα στρατηγικής» στη Ν.Δ., ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup. Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ανέφερε μάλιστα ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος, ενώ ο ίδιος, όπως είπε, τον είδε χθες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.
Επέκρινε επιπλέον τη Ν.Δ. που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν «στη Νικολούλη» για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χθες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., υποστήριξε ο κ. Τσίπρας
naftemporiki.gr