Οι αγρότες δίνουν ραντεβού την Τρίτη στην Αθήνα

Άκαρπες οι επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς - Επόμενη κίνηση το συλλαλητήριο
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 10:43
NAFTEMPORIKI.GR

Στιγμιότυπο από την συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]  

«Ραντεβού» την Τρίτη στην Αθήνα έδωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων που πέρασαν χθες τις πόρτες του υπουργείου στην Αχαρνών, καθώς από τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, όπως ανέφεραν, «δεν προέκυψε τίποτα θετικό».

Από την πλευρά τους οι υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούν να αλλάξουν».

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας μετά το πέρας της συνάντησης, «είμαστε 15-20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αν μέρος του πλαισίου αυτού το ικανοποιούσε η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης», προσθέτοντας ότι «από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν» και τονίζοντας ότι «φέτος δεν υπήρξε καμία δέσμευση, με την άρνηση της κυβέρνησης να εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να παραμείνουν τα τρακτέρ στα μπλόκα και να ενισχυθεί ο αγώνας των αγροτών όσο γίνεται περισσότερο. «Η μεγαλύτερη κλιμάκωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι «σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εν όψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς» ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε το 2016 ως τη χρονιά που «έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολόγητου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών στα 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κατατέθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, στο κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κ.ά.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι το αφορολόγητο ατομικό εισόδημα θα είναι αυτό που έχει ψηφιστεί, δηλαδή από 8.860 ευρώ για αγρότες χωρίς παιδιά μέχρι 9.550 ευρώ για αγρότες με παιδιά. «Από τις επιδοτήσεις η βασική ενίσχυση είναι εκείνη η οποία φορολογείται, κανονικά είναι εισόδημα.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και το “πρασίνισμα” πάνω από 12.000 ευρώ φορολογούνται, ενώ όλες οι υπόλοιπες επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δεν αποτελούν εισόδημα, δεν φορολογείται ο αγρότης» ανέφερε η υφυπουργός. Για το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που διεκδικούν οι αγρότες η κα Παπανάτσιου είπε ότι εξετάζεται -«μπορεί να έχουμε τη βούληση, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά»- ενώ σημείωσε «ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Στην ευρεία σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «κυνήγι» στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Σήμα κινδύνου» από τη Θεσσαλονίκη

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Διπλή έκκληση, τόσο προς τους αγρότες να σταματήσουν να αποτελούν τροχοπέδη για άλλους κλάδους, όσο και προς την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στο έντονο πλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι ναυτικοί πράκτορες στο έργο τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, απευθύνει ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τον κλάδο, ιδιαίτερα μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.

«Τα τελευταία έξι χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΟΠΝΕ) Βασίλης Καμπάκης, «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συνεχή δίνη προβλημάτων που προέρχονται από μη σωστές επιλογές - εφαρμογές. Τα οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν όλη την Ελλάδα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Η σύμπραξη των πολιτών είναι δεδομένη λόγω του κοινού παρονομαστή.

Όμως από κάποιους κλάδους διαφεύγει αυτή η λογική και εφαρμόζουν την τακτική της επιβολής του ισχυρότερου, προκαλώντας με τις ενέργειές τους την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτών και των κλάδων. Αυτό συμβαίνει με τον αγροτικό κλάδο. Τα μπλόκα μόνο διάθεση υποστήριξης προς τους αγρότες δεν προκαλούν.

Οι αγρότες πρέπει να αντιληφθούν ότι σε αυτήν τη χώρα ζουν και άλλοι πολίτες εκτός απ’ αυτούς. Θεωρούμε ότι ο αγώνας ενός κλάδου δεν θα πρέπει να είναι τροχοπέδη για τους άλλους κλάδους, ούτε για την οικονομία της Ελλάδας, διότι η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Ειδικότερα ο χώρος της Βόρειας Ελλάδας υπόκειται στη μεγαλύτερη δοκιμασία, διότι με τον αποκλεισμό των συνόρων, του αεροδρομίου και της διακίνησης των φορτίων του λιμένος φέρει πρόβλημα σε μάκρος χρόνου πολύ μεγαλύτερο ακόμη και μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων ή ενδεχομένως και την παντοτινή απώλειά τους.

Ο στόχος είναι αυτός; Να στερηθούμε διαπαντός του αντικειμένου μας; Η αγροτική παραγωγή, όμως, θα συνεχίζεται απρόσκοπτα για κάθε είδος και εποχή. Τα οικονομικά προβλήματα είναι πρόβλημα όλων των Ελλήνων και θα πρέπει να το αντιπαρέλθουμε από κοινού και όχι ο ένας επί του άλλου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή