Την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, περιέγραψε ως προτεραιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΔΝΤ, είπε ότι αυτή βασιζόταν σε εντελώς λανθασμένες παραδοχές, καλώντας το Ταμείο «να αποφασίσει τι θα κάνει».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι υπάρχουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης και αγγίζουν ως ένα σημείο και το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαμορφωθεί ο απαραίτητος συσχετισμός που θα οδηγήσει σε λύση, καθώς, όπως τόνισε, η (ευρωπαϊκή) ήπειρος, δεν αντέχει και άλλη κρίση.
Δήλωσε επίσης ότι, επιθυμία της κυβέρνησης, είναι η διαμόρφωση των αξόνων μιας συμφωνίας, ώστε τα επόμενα βήματα να έχουν περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, ενώ δεν θέλησε να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία ως όριο, ερωτηθείς αν η 20η Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο χρονικό όριο.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου, είπε ότι πρέπει κανείς να «κρατά μικρό καλάθι» στα διάφορα σενάρια που διαρρέουν και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει κανένα προληπτικό μέτρο για την περίοδο μετά το 2018.
«Αυτά που ζητεί το ΔΝΤ», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αφορούν το 2019. Όταν το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα υπάρχει κενό 4,5 δισ. ζητούν μέτρα ύψους 4,5 δισ., όμως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν άλλη οπτική και βασίζονται πάνω στα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ