Να ρίξει τους τόνους, κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εάν όντως επιδιώκει την ανάπτυξη διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Απαντώντας στον νικητή των εκλογών στα κατεχόμενα και όσους τον κατηγορούν ότι αρνείται το διάλογο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε : «Εμείς έχουμε πικρή πείρα από τέτοιους διαλόγους για λύση του Κυπριακού, οι οποίοι στην ουσία κατάντησαν να μετατρέπονται σε διαδικασία για επιβολή απαράδεκτων λύσεων στην πλευρά μας». «Ως εκ τούτου», συνέχισε, «αυτοί που μιλούν για διάλογο καλά κάνουν να καθορίζουν εάν επιθυμούν διάλογο για επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει με διακοσμητικές αλλαγές, ή για εξασφάλιση λύσης του Κυπριακού, το οποίο περιλαμβάνει και πτυχές που η Τουρκία έχει κύρια ευθύνη να αντιμετωπίσει».
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε πως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι «η ψηφοφορία που έγινε στα κατεχόμενα δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι εκλογές για ανάδειξη κρατικής οντότητας και κρατικών αρχών».
Από την πλευρά του, ο νικητής της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος τον Απρίλιο.
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι η μη έναρξη συνομιλιών δεν οφείλεται στις διεργασίες στα κατεχόμενα και κατηγόρησε και πάλι τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι αρνείται να συνομιλήσει μαζί του. «Αν αποφασίσει να έρθει να συναντηθούμε, εγώ είμαι περισσότερο από έτοιμος για να συνομιλήσουμε». «Το πρόβλημα δεν είναι δικό μου. Το πρόβλημα είναι του κ. Παπαδοπούλου, ο οποίος δεν είναι έτοιμος», υποστήριξε ο κ. Ταλάτ.
Αναφερόμενος στο μήνυμα των εκλογών στα κατεχόμενα σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ είπε: «Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών έδειξε ότι η απόφαση των τουρκοκυπρίων δεν ήταν τυχαία. Δεν ήταν αποτέλεσμα εξαπάτησης. Δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από υποσχέσεις που τους δόθηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τη θέση των Τουρκοκυπρίων για επανένωση της νήσου, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Πηγή ΑΠΕ