Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερσυγκέντρωση μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Με αφορμή και τη σημερινή ανακοίνωση παροχής επιπλέον βοήθειας, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθάει την Ελλάδα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση μέσα από «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία».
«Συνολικά η ΕΕ διαθέτει πάνω από ένα 1 δισ. για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση των συνόρων. Οι δράσεις υλοποιούνται από ανθρωπιστικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει απευθείας οικονομική στήριξη μέσω άλλων προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες μεταναστών για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «η στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι φυσικά σημαντική για την οργάνωση και την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής απάντησης».
«Βρισκόμαστε σε συχνή και σταθερή επαφή με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ανέφερε πως οι αρμόδιοι επίτροποι Μετανάστευσης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης, αντίστοιχα, βρίσκονται σε προσωπική επαφή με τις ελληνικές αρχές. «Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι προβλέπουν οι κανόνες για τον έλεγχο των κεφαλαίων που λαμβάνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και το κατά πόσο αυτά αξιοποιούνται σωστά, εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για την παροχή έκτακτης βοήθειας ανέφερε πως η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης διοχετεύεται σε «αναγνωρισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις, που ήδη έχουν ιστορικό στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Επιπλέον, σημείωσε πως η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν γίνεται μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των αναγκών.
Σε ό,τι αφορά τον εκ των υστέρων έλεγχο, ανέφερε πως υπάρχουν δύο επίπεδα αξιολόγησης. «Πρώτον, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ΜΚΟ που συνεργαζόμαστε και πραγματοποιούμε συχνές επισκέψεις επί τόπου όχι μόνο για να ελέγξουμε τα κεφάλαια αλλά και τις ανάγκες των μεταναστών. Αυτό γίνεται από τους συνεργάτες μας που βρίσκονται εδώ αλλά και αυτούς που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου είναι ο λογιστικός έλεγχος που διενεργείται τακτικά σε όλους τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ