Χρήστος Θηβαίος: «…Να αποβάλουμε τα περιττά. Να εννοήσουμε αλλιώς…»

Ο τραγουδοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Στη χώρα των θαυμάτων»
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 13:30
UPD:29/01/2017 14:27
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μετά από πολύ καιρό, ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και μας μιλά για τη σειρά παραστάσεών τους με τίτλο «Στη χώρα των θαυμάτων» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο, στις 10.30 το βράδυ, για έξι παραστάσεις.

Αποκαλύπτοντας, μέσα από το άλμπουμ του, σκοτεινές και φωτεινές στιγμές της Ιστορίας μας, καταγγέλλοντας την αδικία, την απανθρωπιά και την αδιαλλαξία, υμνώντας τη ζωή και τον αγώνα και τραγουδώντας τον έρωτα, ο Χρήστος Θηβαίος μιλά για την παράσταση, για τον δίσκο του και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με τον Θάνο Μικρούτσικο;

Δημόσια, είχε επαινέσει τα τραγούδια μου και το συγκρότημα Συνήθεις Ύποπτοι. Αλλά η συνεργασία ξεκίνησε το 2000, όταν, αναπάντεχα, με κάλεσε να τραγουδήσω στο Μέγαρο Μουσικής, στην επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του στο ελληνικό τραγούδι, και με επέλεξε να συμμετάσχω σαν ερμηνευτής, μαζί με τη Χάρις Αλεξίου. Τότε, στις πρόβες, μου έδωσε ένα cd, λέγοντας: “Είναι ένα τραγούδι ...Για δες αν σ’ αρέσει να το πεις”. Το  τραγούδι ήταν ο “Άμλετ της Σελήνης”.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Στη χώρα των θαυμάτων»;

Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις άλλη χώρα, που ένα τόσο μεγάλο “Όχι” γίνεται ένα εγκλωβιστικό “Ναι”, και να μην ανοίγει ρουθούνι. Επίσης, δεν συναντάς εύκολα, μετά τα άσπρα χιόνια, την επομένη, αυτόν τον παρηγορητικό ήλιο. Αυτές και άλλες τόσες αντιθέσεις είναι η χώρα των θαυμάτων. Όλα αυτά που ζούμε στη γλώσσα των ποιητών είναι, όταν παύουμε να ονειρευόμαστε το Σύμπαν, τότε το Σύμπαν μάς ονειρεύεται.

Τι θα παρουσιάσετε στις κοινές σας αυτές εμφανίσεις;

Τα καινούρια μας τραγούδια: το “Σιδερένιο νησί” και την “Ομίχλη των καιρών”, και τον κοινό μας τόπο, τα αγαπημένα μας τραγούδια από τις παλαιότερες συνεργασίες μας.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του θεματικού σας δίσκου «Σιδερένιο νησί»;

Η εξέγερση των μεταλλωρύχων της Σερίφου, το 1916, θα λέγαμε επιγραμματικά. Αλλά αυτό ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια, που περπάτησα μόνος μέσα στις στοές του ορυχείου, και η αντίθεση του σκοταδιού με το εκτυφλωτικό κυκλαδίτικο φως μού δημιούργησε ένα κενό. Αυτό αναπληρωνόταν με σημειώσεις και αναζήτηση. Διάβασα ιστορικά στοιχεία, εφημερίδες εποχής, μελέτες, έρευνες και, μέσα μου, γεννιόταν μια απάντηση στο κενό.  Οι απαντήσεις φώτιζαν έναν εμφύλιο πριν τον εμφύλιο. Μια ελληνική Κομμούνα πριν την Οκτωβριανή επανάσταση. Μια τρομακτική αδικία και ένα σιδερένιο χέρι να τη σταματάει.

Για τι μιλάτε μέσα από αυτήν τη δημιουργία;

Οι ιστορίες, που διάβασα και άκουσα από τους ντόπιους, έγιναν κομμάτια της ζωής μου, και χάθηκα πολλές φορές από τον τρέχοντα χρόνο. Βρέθηκα εκεί και ένιωσα την απελπισία, την τρομοκρατία, την απόγνωση. Όλα αυτά τα ιστορικά άρχισαν να ζυμώνονται με το τώρα. Το ιστορικό να μπλέκεται με το προσωπικό. Οι ιστορίες και τα γεγονότα έγιναν άχρονες στιγμές στα χέρια μου. Το υποκειμενικό έγινε το όχημα, για να δω την εξέγερση με τα δικά μου μάτια, τον δικό μου έρωτα τη δική μου ανάσταση.

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

Έχοντας παιδιά, δεν μπορώ να αισθανθώ αισιόδοξος. Ο απαισιόδοξος έχει δίκιο. Ο αισιόδοξος έχει αύριο. Τα παιδιά δεν έχουν αύριο.

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

Αλληλεγγύη και όραμα, όνειρο προσωπικό. Να προσεγγίσουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας. Να αποβάλουμε τα περιττά. Να εννοήσουμε αλλιώς.

Τι σας τονώνει το ηθικό;

Ο ήλιος, το χαμόγελο των γιων μου και οι φίλοι μου που μένουν όρθιοι σαν τα βουνά».

Συντελεστές

Τον Χρήστο Θηβαίο, τον Θάνο Μικρούτσικο και τη νέα του ερμηνεύτρια, Μαριάννα Πολυχρονίδη, θα πλαισιώσουν σπουδαίοι σολίστ υψηλών προδιαγραφών: ο Θύμιος Παπαδόπουλος με τα πνευστά του, ο Μάξιμος Δράκος με τα πλήκτρα του, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο και τις κιθάρες και ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα. Τα φώτα της παράστασης έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τον ηχητικό σχεδιασμό έχει κάνει ο Γιώργος Κορρές.

Πληροφορίες

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: λεωφ. Συγγρού 143 - Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: μπαρ: ποτό: 15 ευρώ, μπύρα ή κρασί: 13 ευρώ, φοιτητές και άνεργοι: 10 ευρώ, τραπέζι: φιάλη ποτού (4 άτομα): 125 ευρώ, φιάλη κρασί (2 άτομα): 65 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση: 20 ευρώ, ΑΜΕΑ: 20% έκπτωση. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς