Χωρίς ξεκάθαρο νικητή θα έμεναν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, εφ' όσον διεξάγονταν με τον τρέχοντα εκλογικό νόμο, ο οποίος είχε σχεδιαστεί με την προϋπόθεση ότι θα εγκρινόταν η συνταγματική μεταρρύθμιση του Ματέο Ρέντσι.
Κανένα από τα τρία κόμματα που εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και κανένας συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη πλειοψηφία, με βάση έρευνες που δημοσιεύουν τρεις ιταλικές εφημερίδες.
Με βάση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την Τετάρτη, με την οποία κατέπεσε η δυνατότητα για δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, σε περίπτωση που κανένα δε λάμβανε τουλάχιστον 40%, περιορίζεται αρκετά η πιθανότητα σχηματισμού μονοκομματικής, αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Έτσι κι αλλιώς η Γερουσία συνεχίζει να υπόκειται σε αναλογικό σύστημα εκλογής, οπότε το κόμμα που θα ήλεγχε, ακόμη και μονοκομματικά, τη Βουλή, θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμμαχίες ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και του άνω σώματος του κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος είναι ο μόνος αξιωματούχος που έχει το δικαίωμα να διαλύσει Βουλή και Γερουσία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι κατά την άποψή του το εκλογικό σύστημα για τη Βουλή πρέπει να εναρμονιστεί με εκείνο της Γερουσίας, για την αποφυγή θεσμικού και πολιτικού αδιεξόδου.
Οι εκλογές, με βάση τη θητεία της παρούσας Βουλής και Γερουσίας, πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τον Μάιο του 2018, ωστόσο τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το αντιθεσμικό - ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρια και η εθνικιστική δεξιά - ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά ζητούν εκλογές μέσα στο 2017, χωρίς ωστόσο να μπορούν να συμφωνήσουν με ποιο εκλογικό σύστημα.
naftemporiki.gr