Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρων, δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημειώνει ότι δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η προσφυγή στις κάλπες και διερωτάται «τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;».
Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας και προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εν τέλει, σημειώνει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».
ο κ. Τσίπρας καλεί το ΔΝΤ «να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα» και την Ευρώπη «να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον».
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, του καταλογίζει ότι «θεωρεί πως έχει δίκιο το ΔΝΤ και πρέπει να κάνουμε ό,τι ζητάει», αλλά και ότι «προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram».
«Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται ακόμη στο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή Ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών και υποστηρίζει πως οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν φροντίσει από πριν να εξωθηθεί σε παραίτηση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό τον εκβιασμό της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο, όπως λέει, «αυτό που δεν λογάριασαν, ήταν ο λαϊκός παράγοντας: η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός».
Στη συνέχεια ασκεί κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού, όπως υποστηρίζει, ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή» και μάλιστα «με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, με λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τον ισχυρισμό ορισμένων ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. «Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία» απαντά, για να προσθέσει: «αν είχε επικρατήσει το "ναι", δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή, «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος». Άλλωστε, «ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια…» προσθέτει.
Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία» υποστηρίζει. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ. η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» συμπληρώνει.
Ερωτηθείς όμως για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο Πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», σημειώνοντας ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο». Και, όπως επισημαίνει, «στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις, που η Αριστερά εκπροσωπεί, όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Ο Πρωθυπουργός διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει, ενώ δηλώνει ότι στις επιλογές του «βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί».
Για το Κυπριακό, εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος».