Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για βαλκανική περιοδεία Πρωθυπουργού, ΠΓΔΜ και Κόσοβο

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 15:12
A- A A+

Η βαλκανική περιοδεία του Πρωθυπουργού σε Σερβία-Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Κροατία αποτελεί συνέχεια μιας συγκροτημένης και ενεργού ελληνικής διπλωματικής δραστηριότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε «τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». «Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης, στην αναγνώριση διεθνώς της Ελλάδας ως σημαντικού παράγοντα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στον αναβαθμισμένο ρόλο της, λόγω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας στην Διαβαλκανική Συνεργασία τον Απρίλιο.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως ενώ η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αυτή η πορεία θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη διευθέτηση της εκκρεμότητας του ονόματος. Αυτή η πολιτική δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως «τιμωρία» της γειτονικής χώρας, ωστόσο είναι μια πολιτική πραγματικότητα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η «η Ελλάδα πιστεύει ότι η συζήτηση για την διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου είναι αυτή την στιγμή άκαιρη, υπό την έννοια ότι δεν έχει γίνει η πλήρης αξιολόγηση των κριτηρίων».

Στόχος όλων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να επιτευχθεί η ομαλή και ειρηνική συμβίωση και των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «μια επιστροφή στο καθεστώς πριν από το 1999 δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ρεαλιστική» και τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται «κατά του διαμελισμού ή της διχοτόμησης του Κοσόβου, κατά ένωσής του ή της προσάρτησής του από οποιαδήποτε γειτονική χώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή