Κατά της έκδοσης και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών στην πατρίδα τους από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου τάχθηκε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.
Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Λέγοντας ότι η απόφαση του Ποινικού Τμήματος είναι «’μονόδρομος», υποστήριξε ότι από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα «προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο».
Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ιδίες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές» αναρωτήθηκε.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης «όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».
Από την πλευρά τους οι τέσσερις Τούρκοι υποστήριξαν ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους.
Οι προηγούμενες προτάσεις
Κατά την πρώτη εκδίκαση που αφορούσε δύο στρατιωτικούς η εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου είχε κρίνει απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».
Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ανέφερε ότι είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν έχουν απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών, σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.
Τη γραμμή της συναδέλφου του Βασιλικής Θεοδώρου είχε ακολουθήσει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην εκδοθούν άλλοι δύο Τούρκοι αξιωματικοί.
Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε κι εκείνος ότι εάν οι στρατιωτικοί εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ είπε ένα βροντερό όχι στην έκδοση των επόμενων δύο Τούρκων σε μία χειμαρρώδη αγόρευση, προκαλώντας χειροκροτήματα.
«Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογει και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον» ανέφερε.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ακόμη ότι οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί, αλλά οι εκζητούμενοι ήρθαν εδώ ως ικέτες.
naftemporiki.gr