Της Ιρίτ Μπεν - Άμπα
Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα
Τις απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις υπερασπίζεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Παλαιστινιακό η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπεν - Άμπα, η οποία με παρέμβαση στη «Ν» αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της ισραηλινής πλευράς εν όψει της διεθνούς σύσκεψης για το Μεσανατολικό, στο Παρίσι την Κυριακή, υπό την αιγίδα της Γαλλίας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρέσβεως του Ισραήλ:
Ο δρόμος προς την ειρήνη περνά από την Ιερουσαλήμ και την Ραμάλα που είναι δίπλα της- όχι από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Δεν περνάει μέσα από διεθνή συνέδρια, ψηφίσματα και ανούσιες συσκέψεις. Η ειρήνη οικοδομείται μέσα από απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις, με τους ηγέτες των δύο πλευρών να συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο σε μια διαδικασία όπου αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον, είναι διατεθειμένοι να προβούν σε δύσκολες παραχωρήσεις και έχουν την αποφασιστικότητα να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ -Αιγύπτου το 1979, και αυτό ήταν το δίδαγμα της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας το 1994. Από τη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι το Νότιο Σουδάν, σε κάθε περιοχή του κόσμου, μόνο οι απευθείας διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε πραγματικές λύσεις.
Η σύσκεψη του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου, αποτελεί μια ακόμη εσφαλμένη προσπάθεια επιβολής λύσης έξωθεν, κάτι το οποίο θα αποδυναμώσει την προοπτική των απευθείας συνομιλιών και της ειρήνης. Έρχεται αμέσως μετά από το μονόπλευρο Ψήφισμα 2334 του ΟΗΕ που προσδιορίζει τους ιερότερους χώρους του Ιουδαϊσμού στην Ιερουσαλήμ ως "Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη." Αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο πεδίο καταδίκης του Ισραήλ. Δεν θα αποδώσει πραγματικές ευθύνες στους ηγέτες των Παλαιστινίων ώστε να τους ενθαρρύνει να συναντηθούν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Γιατί να μπει στον κόπο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει καλέσει τον Αμπάς να τον συναντήσει οποτεδήποτε και οπουδήποτε χωρίς προϋποθέσεις, όταν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έχει δίπλα του τη διεθνή κοινότητα, που του κάνει το χατίρι να κατηγορεί μόνο το Ισραήλ, κάνοντας παράλληλα τα στραβά ματιά στην κουλτούρα του μίσους και της βίας που καλλιεργείται στην παλαιστινιακή κοινωνία υπό την ηγεσία του;
Το μόνο που θα καταφέρει η επιλεκτική ατζέντα στη σύσκεψη για την Μέση Ανατολή στο Παρίσι προκειμένου να κατευναστούν οι Παλαιστίνιοι και να κατηγορηθεί το Ισραήλ, είναι να εμπεδώσει την αδιαλλαξία των Παλαιστινίων και την διαιώνιση της σύγκρουσης απομακρύνοντας ταυτόχρονα την ειρήνη. Μια τέτοια προσέγγιση ενθαρρύνει την επιμονή των Παλαιστίνιων στην αποφυγή των απευθείας συνομιλιών. Μακρυπρόθεσμα, οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που θα ζημιωθούν περισσότερο απ' αυτή την τακτική.
Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη της λύσης των δύο κρατών για δύο λαούς που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια.
Όμως με την αποφυγή των απευθείας συνομιλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια λύση, οι Παλαιστίνοι επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι η σύγκρουση δεν αφορά ένα παλαιστινιακό κράτος. Αφορά το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ σε οποιαδήποτε σύνορα. Οι Ισραηλινοί εποικισμοί δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να διαχωρίζεται από τα άλλα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών για μια ολοκληρωμένη λύση. Μάλιστα, η άρνηση της Παλαιστινιακής ηγεσίας να αποδεχθεί το Ισραήλ προηγείται χρονικά κατά πολύ τον πρώτο εποικισμό που χτίστηκε μετά το 1967. Η επίλυση της σύγκρουσης προϋποθέτει την αποδοχή από τους Παλαιστινίους ενός κράτους που θα συνυπάρχει δίπλα στο Ισραήλ, όχι ένα κράτος στην θέση του Ισραήλ.
Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Αν τα έθνη του κόσμου επιθυμούν πραγματικά να προωθήσουν την ειρήνη, πρέπει να σταματήσουν να διευκολύνουν τις υπεκφυγές των Παλαιστινίων σε σχέση με τις δικές τους ευθύνες και να επικεντρωθούν στην απόρριψη του Ισραήλ και υποστήριξη της τρομοκρατίας από την Παλαιστινιακή ηγεσία. Ένα σαφές, ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να δοθεί στον Αμπάς, και αυτό είναι: Σταματήστε να ενθαρρύνετε τη βία και καταδικάστε την τρομοκρατία - σταματήστε την ακραία ρητορική του μίσους και να εκπαιδεύετε τα σας παιδιά να απεχθάνονται τους Ισραηλινούς, αναγνωρίστε το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος και ξεκινήστε ξανά τις διμερείς διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Οι ειρηνικές σχέσεις με τον γείτονα θα πρέπει να είναι το θεμέλιο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ηγέτες των Παλαιστινίων που ανήκουν στην παράταξη της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, όχι μόνο δεν καταδίκασαν την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ από Παλαιστίνιο που δολοφόνησε εν ψυχρώ τέσσερις νέους Ισραηλινούς, αλλά μερικοί την επικρότησαν ανοικτά.
Ενώ το αιματοκύλισμα συνεχίζεται στην γειτονική Συρία, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκαλούν και πάλι μια σύσκεψη που αποκαλύπτει μια ψύχωση με το Ισραήλ. Έχει έρθει πλέον η ώρα για την διεθνή κοινότητα να επιμείνει σε αυτό που χρειάζεται για να έρθει πιο κοντά η πολυπόθητη ειρήνη αντί να διευκολύνει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να την απομακρύνει.