«Η τρομοκρατία συνιστά ένα γκρίζο πλέγμα που καλύπτει όλα τα επίπεδα της δημοκρατικής μας κοινωνίας και θέτει σε κίνδυνο τις αξίες του πολιτισμού μας». «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται αποτελεσματικά μεν, στο πλαίσιο του δικαίου δε, όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες. Υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ΑΒC http://www.abc.es/abc/pg050311/prensa/noticias/Internacional/Europa/200503/11/NAC-INT-045.asp , τονίζοντας πως η χώρα μας παραμένει δεσμευμένη στον κοινό αγώνα και ενεργά ενταγμένη στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης.
Ερωτηθείς για το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, ο Καραμανλής τόνισε: «Πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτή η επιτυχία έγινε δυνατή χάρις στη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αταλάντευτη πεποίθηση των πολιτών ότι στη φιλελεύθερη κοινωνία μας οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι ατομικές ελευθερίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι δυνατόν να στιγματίζονται από εγκληματικές πράξεις -ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει με την επίκληση στο όνομα της πολιτικής και των ιδεών. Τα μέλη της 17Ν δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο».
Ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτηθηκε και για τις πρόσφατες αποκαλύψει στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας. «Το κράτος δικαίου είναι μη διαπραγματεύσιμη αξία», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Στο χώρο της Δικαιοσύνης οι αλλαγές είναι ορατές. Με προσωπική μου δήλωση ζήτησα να δρομολογηθούν διαδικασίες αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία για την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού και της εμπιστοσύνης των πιστών. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός περιγράφοντας την στρατηγική του στην οικονομία, τονίζει ότι βασικός στόχος είναι μια Νέα Οικονομική Πολιτική με ορίζοντα το 2010. Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά χρειάζεται μια πολιτική σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Κεντρικοί στόχοι του οικονομικού προγράμματος, αναφέρει στην συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επιδίωξη μιας δυναμικής, ισόρροπης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης με ρυθμούς πάνω από 5%, η μείωση της ανεργίας κατά 3% έως το τέλος της τετραετίας, η σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα επόμενα 8 χρόνια.
«Το έργο μας είναι δύσκολο, κυρίως στα επόμενα δυο χρόνια. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε την Ελλάδα και αισιοδοξούμε ότι θα το καταφέρουμε» υπογραμμίζει ο κ. Καραμανλής.