Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια, «Transformers» και ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το «Avatar», φέρνει στο μυαλό το «Method-2», επανδρωμένο ρομπότ- γίγαντας που ανέπτυξε και κατασκεύασε η Hankook Mirae Technology (Νότια Κορέα) και οι εικόνες του οποίου κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου.
Ο Γιανγκ Τζιν Χο, ο 45χρονος πρόεδρος της εταιρείας, έχει πει πως πίσω από την κατασκευή του βρίσκεται το παιδικό του όνειρο για κατασκευή ρομπότ, το οποίο πηγάζει από κινούμενα σχέδια σαν το «Robot Taekwon V» και το «Mazinger Z». Μάλιστα, όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, ο ίδιος ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η εταιρεία σκοπεύει να αποκαλύψει του χρόνου ένα μεταμορφωνόμενο ηλεκτρικό όχημα στο στυλ των «Transformers».
Το ύψους τεσσάρων μέτρων και βάρους 1,5 τόνων Method-2 πάντως έχει προκαλέσει αίσθηση στα social media μετά την κυκλοφορία βίντεο στα οποία φαίνεται να κινείται, με τον χειριστή του στο εσωτερικό του- με τις εικόνες να θυμίζουν έντονα τα πολεμικά ρομπότ που εμφανίζονταν στο κινηματογραφικό «Avatar».
Σχεδιαστής του ρομπότ είναι ο Βιτάλι Μπουλγκάροφ, ο οποίος παλαιότερα είχε εργαστεί στον κινηματογράφο, σε ταινίες όπως το «Transformers» και ο «Εξολοθρευτής». Το ρομπότ ελέγχεται από έναν χειριστή που βρίσκεται μέσα στον κορμό του, και προς το παρόν είναι μάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων, καθώς μπορεί να κινηθεί αργά σε επίπεδο έδαφος, και δεν μπορεί να ανεβεί δρόμο, ακόμα και μικρής κλίσης.
Παρόλα αυτά, ο Γιανγκ τόνισε στο Yonhap πως καμιά άλλη εταιρεία στον κόσμο δεν έχει κατασκευάσει παρόμοιο δίποδο ρομπότ που περπατά. «Είμαι περήφανος που η τεχνολογική μας ανταγωνιστικότητα είναι ήδη η καλύτερη στον κόσμο» είπε σχετικά, ενώ συμπλήρωσε ότι το επόμενο έτος η εταιρεία σκοπεύει να αποκαλύψει «ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο που θα μπορεί να μεταμορφώνεται σε ρομπότ».
Ο Γιανγκ, ο οποίος κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες δραστηριοποιείτο στον τομέα της πληροφορικής, άρχισε την ενασχόλησή του με τα ρομπότ το 2010. Σε ό,τι αφορά στο κόστος του Method-2, όπως είπε, η εταιρεία χρειάστηκε budget 20 εκατομμυρίων γουόν (16,6 εκατομμυρίων δολαρίων) και έναν περίπου χρόνο για να φτιάξει το πρωτότυπο.
Το επόμενο έτος, στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η αποκάλυψη μιας προηγμένης έκδοσής του, ονόματι «Mecha». Το κόστος που θα έχει το νέο ρομπότ δεν είναι γνωστό, ωστόσο κατά τον Γιανγκ η τιμή θα κινείται γύρω στα 10 εκατ. δολάρια.
Ερωτηθείς για το πώς προορίζεται να χρησιμοποιείται το Mecha, ο Γιανγκ απάντησε πως αυτό επαφίεται στους πελάτες, ωστόσο, όσον αφορά στο Method-2, έκανε λόγο για πιθανή χρήση του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου έλαβε χώρα το ατύχημα του 2011. Γι' αυτόν τον σκοπό, ο Γιανγκ έχει στήσει θυγατρική εταιρεία στην Ιαπωνία.