Ερώτηση στην Κομισιόν για την εισαγόμενη πατάτα από την Τουρκία

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 18:12
A- A A+

Τη λήψη μέτρων σχετικά με την εισαγωγή πατάτας από την Τουρκία στην Ε.Ε. λόγω αυξημένης περιεκτικότητάς της σε νάτριο, ζήτησε με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Γκλαβάκης.

Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει, ότι όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι τούρκοι παραγωγοί χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καθαρού αζώτου από την προβλεπόμενη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Τα σχετικά στοιχεία κατέθεσε στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ο καθηγητής Σαΐτ Γκεζγκίν, του πανεπιστημίου Σελτζούκ στο Ικόνιο, αποκαλύπτοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι οι αρμόδιες τουρκικές αρχές δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους και συστάσεις στους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι η χρήση μεγάλης ποσότητας καθαρού αζώτου προκαλεί αύξηση της περιεκτικότητας νατρίου στην πατάτα, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να έχει ενδεχομένως επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία, ενώ ελλοχεύει και κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου.

Ο κ. Γκλαβάκης καλεί την Επιτροπή να λάβει μέτρα για τον εργαστηριακό έλεγχο της εισαγόμενης από την Τουρκία στην Ε.Ε. πατάτας και να προβεί σε συστάσεις στις τουρκικές αρχές, ούτως ώστε να προστατεύσει και να ενημερώσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή