Απεβίωσε χθες τη νύχτα σε ηλικία 101 ετών, ο Τζορτζ Κένναν, επιφανής διπλωμάτης, πολιτικός αναλυτής και ιστορικός, και αρχιτέκτονας της πολιτικής της ανάσχεσης της σοβιετικής επιρροής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την Washington Post και τους New York Times, ο Τζορτζ Κένναν πέθανεστο σπίτι του στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ.
Ο Τζορτζ Κένναν ήταν μέλος της πρώτης αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα το 1933. Πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στο Βερολίνο, τη Βιέννη και την Πράγα.
Στη συνέχεια υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα από το 1944 μέχρι το 1946. Το 1949 ήταν σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Ντιν Ατσεσον. Το 1952 διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση, μόνο για πέντε μήνες, καθώς κηρύχθηκε persona non grata, επειδή συνέκρινε τη ζωή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Έναν χρόνο αργότερα παραιτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να αφιερωθεί στην έρευνα στο Institute for Advanced Study του Πρίνστον. Εγραψε 17 βιβλία, εκ των οποίων δύο, το «Russia Leaves the War» (1957) και το «Memoirs: 1925-1950» (1967), κέρδισαν βραβεία Πούλιτζερ. Το τελευταίο του βιβλίο «Sketches From A Life» εκδόθηκε το 1989.
Ως σύμβουλος στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα επί ηγεσίας Στάλιν, ο Τζορτζ Κένναν υπαγόρευσε τον Φεβρουάριο 1946 ένα μνημόνιο 5.542 λέξεων, το «μακρύ τηλεγράφημα» που θεωρείται ίσως το πιο βαρυσήμαντο τηλεγράφημα στην ιστορία των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών και στο οποίο ο αμερικανός διπλωμάτης εξηγούσε με ποιόν τρόπο η Δύση έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση.
Τον επόμενο χρόνο, τον Ιούλιο 1947, ο Τζορτζ Κένναν υπέγραφε με το ψευδώνυμο «X» το ιστορικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Foreign Affairs με τίτλο «The Sources of Soviet Conduct», θέτοντας τις βάσεις της πολιτικής ανάσχεσης του σοβιετικού επεκτατισμού.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 ο Τζορτζ Κένναν, υιοθέτησε θέσεις υπέρ της ύφεσης στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και υπέρ της προώθησης του ελέγχου των εξοπλισμών.
Στη δεκαετία του 80 υπήρξε επικριτής της σκληρής υπερεξοπλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρήγκαν.