Διακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι θεωρούνται σήμερα παχύσαρκοι, ενώ ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών αυξάνεται κατά 400.000 ετησίως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Κοινότητα, ενώ σε παχύσαρκα παιδιά πρώτη σε ποσοστό στην Ε.Ε. είναι η Κρήτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/16/1023846.htm .
Αλλά και στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως στους νέους και τις μειονότητες και απειλεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας.
«Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι ακόμη αισθητές, καθώς χρειάζονται αρκετά χρόνια για να εκδηλωθούν οι επιπλοκές», προειδοποιεί ο δρ. Ντέιβιντ Λάντουιγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης στη Μασαχουσέτη και από τους συντάκτες της έρευνας. «Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι εν δυνάμει καταστροφικές, καθώς καρδιακές νόσοι και νεφρικές ανεπάρκειες θα γίνουν σχετικά συνήθεις στους νεαρής ηλικίας ενήλικες», τονίζει.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων διαβήτη στα παιδιά εξαιτίας των παραπανίσιων κιλών. Ο καθηγητής Τζέι Ολσάνσκι, επιδημιολόγος του νοσοκομείου του Ιλινόις στο Σικάγο και επικεφαλής των ερευνητών, προβλέπει μείωση από δύο έως πέντε χρόνια του προσδόκιμου ζωής των Αμερικανών στις προσεχείς δεκαετίες, αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, ακυρώνοντας τα όποια οφέλη για μακροβιότητα που αναμένονταν χάρη στην πρόοδο των βιοϊατρικών τεχνολογιών.
Οι γιατροί αποδίδουν την έκρηξη της παχυσαρκίας κυρίως στην εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών από τη δεκαετία του 1960, με την ταχεία εστίαση και την κακή διατροφή, να καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση.
Ο δρ. Λάντουιγκ επισημαίνει πως «ο πόλεμος κατά της παχυσαρκίας μπορεί να κερδηθεί με ισχυρή πολιτική βούληση και σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι η δημόσια υγεία προηγείται του τζίρου των επιχειρήσεων».
Πηγή: Reuters