Απόσπαση εργαζομένων: Η Ε.Ε. ζητεί από την Ελλάδα να καταργηθούν οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005 15:57
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, σύμφωνα με την οποία απαιτείται άδεια εργασίας για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που απασχολούνται νόμιμα από κοινοτική επιχείρηση όταν αυτή επιθυμεί να τους αποσπάσει προσωρινά για παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Η αίτηση της Επιτροπής έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που προβλέπεται στο άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ. Σε περίπτωση που δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση εντός προθεσμίας δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, στην Ελλάδα η προσωρινή απόσπαση εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι απασχολούνται νόμιμα από τις επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών, χρειάζονται υποχρεωτικά άδεια εργασίας η χορήγηση της οποίας εξαρτάται από την εξέταση της κατάστασης στην ελληνική αγορά εργασίας.

Μια τέτοια απαίτηση αντίκειται στους κανόνες της Συνθήκης όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών (άρθρο 49 της συνθήκης ΕΚ). Η Επιτροπή αποφάσισε συνεπώς να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Οι όροι που επιβάλλονται στην απόσπαση καθιστούν δύσκολη την παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα για ορισμένες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής χρησιμοποιούν εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τρίτες χώρες, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Η αιτιολογημένη γνώμη αφορά μόνο τους εργαζομένους από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν δικαίωμα παραμονής και εργασίας σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απασχολούνται κανονικά από έναν κοινοτικό εργοδότη και αποσπάστηκαν προσωρινά για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων (για παράδειγμα, για την εγκατάσταση συγκεκριμένου υλικού όπως ενός λογισμικού ή ενός ανελκυστήρα ή για την εξυπηρέτηση πελατών). Τα κράτη μέλη έχουν την πλήρη αρμοδιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές εργασίας τους των εργαζομένων ή όσων αναζητούν απασχόληση και είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η υποχρέωση απόκτησης άδειας εργασίας στη χώρα προορισμού για τους εργαζομένους τρίτης χώρας με κανονική σύμβαση εργασίας στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εργοδότης τους υπερβαίνει τις απαιτήσεις που θα μπορούσαν να τεθούν ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών (απόφαση Vander Elst, C-43/93 της 9ης Αυγούστου 1994).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή