Εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την πορεία της εφαρμογής τους δηλώνουν οι δημιουργοί του MyShake- του σεισμογραφικού app που μετατρέπει το κινητό του χρήστη σε έναν ανιχνευτή σεισμών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο «citizen-scientists» (ερασιτεχνών επιστημόνων).
Σύμφωνα με το BBC, το MyShake βγήκε για Android τον Φεβρουάριο, και πλέον έχει γίνει downloaded πάνω από 200.000 φορές. Έκτοτε, τα τηλέφωνα στα οποία είναι εγκατεστημένο έχουν καταγράψει εκατοντάδες σεισμούς ανά τον κόσμο- κάποιοι εκ των οποίων χαμηλής ισχύος, μέχρι και 2,5 Ρίχτερ. Όπως σημειώνεται, οι πλέον ασθενείς σεισμού έγιναν αντιληπτοί στην Οκλαχόμα, μια πολιτεία των ΗΠΑ που ποτέ δεν είχε θεωρηθεί σεισμογενής, ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα τελευταία έχει αυξηθεί- κάτι που κάποιοι αποδίδουν στις τοπικές δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άλεν του University of California at Berkeley είπε στο BBC πως το MyShake έχει εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο για κατοίκους που θέλουν να έχουν εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει στις περιοχές τους.
«Αυτοί είναι σεισμοί που έχουν προκληθεί εξαιτίας της άντλησης λυμάτων. Οπότε τίθενται πολλά ζητήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί, πώς μεγάλοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι σεισμοί- και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Θέλουμε να δώσουμε δύναμη στους ανθρώπους, να καταλαβαίνουν ποια είναι η διαδικασία».
Το MyShake βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για την ανάλυση όλων των διαφορετικών δονήσεων που αντιλαμβάνεται το επιταχυνσιόμετρο του τηλεφώνου. Ο αλγόριθμος αυτός είναι «εκπαιδευμένος» να ξεχωρίζει τις καθημερινές ανθρώπινες κινήσεις από αυτές που σχετίζονται με έναν σεισμό, ενώ λειτουργεί στο φόντο της συσκευής. Με το που ενεργοποιηθεί, στέλνει μήνυμα σε έναν κεντρικό server, και ακολουθούν υπολογισμοί σχετικά με το σημείο και το μέγεθος του σεισμού. «Το MyShake λειτουργεί καλύτερα από ό,τι ελπίζαμε» λέει ο καθηγητής Άλεν.
«Καταγράφουμε και πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς, μέχρι 2,5 Ρίχτερ, σε μέρη όπως η Οκλαχόμα και η Καλιφόρνια. Καταγράφουμε και τους μεγαλύτερους- ο σεισμός στον Ισημερινό τον Απρίλιο, των 7,8, ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα, και επίσης πολύ μεγάλου βάθους, σε βάθη μέχρι 350 χλμ. Οπότε, από επιστημονικής πλευράς, αρχίζει να δημιουργείται μια απίστευτη βάση δεδομένων, και μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτήν».
Η βασική ιδέα είναι η χρήση των μετρήσεων από τα κινητά για ενημερώσεις και συναγερμούς. Ακόμα και αν το χρονικό «προβάδισμα» που θα παρέχεται θα είναι μερικών δευτερολέπτων, θα είναι όπως και να έχει πολύτιμο.
Ωστόσο, το MyShake έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, καθώς προς το παρόν οι ενημερώσεις που παρέχονται μέσω της εφαρμογής προέρχονται από συμβατικά δίκτυα σεισμογράφων, και φτάνουν μετά τον σεισμό (οπότε εξυπηρετεί σκοπούς καταγραφής και όχι πρόγνωσης)- αλλά όσο περισσότερα τηλέφωνα και χρήστες μπαίνουν στο σύστημα, και βελτιώνεται ο αλγόριθμος, έρχεται πιο κοντά η μετάβαση σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.