Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ολοκλήρωσαν δύο ημέρες συνομιλιών σε θέρετρο της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας με τη σύναψη αριθμού οικονομικών συμφωνιών, χωρίς ωστόσο κάποια σημαντική εξέλιξη στην εδαφική διαμάχη για τις Κουρίλες Νήσους στον Ειρηνικό, ζήτημα που επισκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για κοινές οικονομικές δραστηριότητες στα διαφιλονικούμενα νησιά ως ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία θα τερματίζεται και επισήμως ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος για τις δύο χώρες, ανέφεραν σε κοινό ανακοινωθέν τους.
Τα τέσσερα επίμαχα νησιά που βρίσκονται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό αποκαλούνται «Βόρεια Εδάφη» από την Ιαπωνία και «Νότιες Κουρίλες» από τη Ρωσία.
Ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ρωσίας, καθώς προσαρτήθηκαν από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και 17.000 Ιάπωνες κάτοικοί τους υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν. Εντούτοις η Ιαπωνία τα διεκδικεί, καθώς μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο της ανήκαν, σύμφωνα με διμερή σύμβαση για τις εμπορικές συναλλαγές και τα σύνορα του 1855.
Η διαμάχη αυτή εμποδίζει τις δύο χώρες από την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Το ζήτημα δεν θα επιλυθεί αν ο καθένας μας απλώς υποστηρίζει την άποψή του», δήλωσε ο κ. Άμπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση της προόδου ώστε να μην απογοητεύσουμε την επόμενη γενιά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να βρούμε μία λύση που θα ευνοεί και τους δυό μας».
«Πούτιν πήγαινε σπίτι σου!»
Καθώς οι δύο ηγέτες κατευθύνονταν στον χώρο όπου θα πραγματοποιείτο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών τους, ακτιβιστές με τηλεβόες που επέβαιναν σε φορτηγά είχαν κατακλύσει τους δρόμους κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο και φώναζαν συνθήματα όπως «Πούτιν Πήγαινε Σπίτι Σου» και «Επίστρεψε τα Νησιά».
Ο Άμπε έχει δεσμευτεί να επιλύσει την εδαφική διαμάχη με την ελπίδα να αφήσει πίσω του ένα σημαντικό διπλωματικό κληροδότημα και να χτίσει καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία ώστε να αντιμετωπίσει την άνοδο της Κίνας, σχολιάζει το Reuters.
Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κατά την επίσκεψη του κ. Πούτιν, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συνολικά 80 συμφωνίες, περιλαμβανομένων 68 για εμπορικά ζητήματα, καθώς και συμφωνίες για τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik