Ευρωπαϊκή κινητικότητα για κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 15:27
UPD:15:40
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία ξεκίνησε έρευνες τον Ιούλιο, όταν έλαβε πληροφορία από τις βρετανικές αρχές, για έναν Ιρανό στην Αθήνα, που φερόταν να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος.

A- A A+

Οργανωμένο κύκλωμα πλαστογράφησης εγγράφων και διακίνησης αλλοδαπών, από την Ελλάδα προς την Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Πλέον αναλαμβάνουν δράση και διωκτικές αρχές ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες θα διερευνήσουν αν μέσω του εν λόγω κυκλώματος έχουν εισβάλει στην Ευρώπη τζιχαντιστές του ISIS ή άλλων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς ένας τουλάχιστον συλληφθείς, κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Πρόκειται για έναν 28χρονο Αλγερινό, μόνιμο κάτοικο Βαρκελώνης, ο οποίος φέρεται ως ο κύριος προμηθευτής κλεμμένων ή απολεσθέντων διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων, τα οποία έστελνε στην Ελλάδα για να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μετακίνηση αλλοδαπών, μέσω ελληνικών αεροδρομίων, προς την Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί σε Ελλάδα και Βρετανία 33 άτομα. Εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια πλαστογράφησης του δικτύου στην Πετρούπολη, στο Γκύζη και στα Κάτω Πατήσια και έχουν κατασχεθεί χιλιάδες πειστήρια.

Το κύκλωμα

ELLINIKIASTYNOMIA

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία ξεκίνησε έρευνες τον Ιούλιο, όταν έλαβε πληροφορία από τις βρετανικές αρχές, για έναν Ιρανό στην Αθήνα, που φερόταν να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος.

Μετά από μεθοδικές έρευνες εντοπίστηκε ο Ιρανός, 28 ετών και συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία.

Όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα είχε πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη και διευκόλυνε την διακίνηση αλλοδαπών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, (Ισπανία, Γαλλία, κλπ), με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και άλλες χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία.

Προχθές πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση στην Αθήνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την οποία συνελήφθησαν 24 άτομα στην Ελλάδα και εννέα στην Βρετανία.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, το δίκτυο λειτουργούσε ως εξής:

Ο 28χρονος Αλγερινός από την Βαρκελώνη έστελνε στην Ελλάδα με κούριερ τα κλεμμένα διαβατήρια και άλλα έγγραφα, τα οποία ανήκαν σε άτομα από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Η «επαφή» του Αλγερινού στη χώρα μας ήταν ένας 39χρονος ομοεθνής του, ο οποίος τώρα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής, καθώς ο «προμηθευτής», σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, έχει κατηγορηθεί ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και τελεί υπό επιτήρηση στη Βαρκελώνη.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι ο 28χρονος κατηγορείται στην Ισπανία γιατί εξακριβώθηκε ότι στο παρελθόν είχε προμηθεύσει πλαστά διαβατήρια σε τζιχαντιστές.

Ο 39χρονος Αλγερινός στην Αθήνα είχε εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και στερείτο παντελώς δικαιολογητικών εγγράφων. Ο 28χρονος Ιρανός, που φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος στην χώρα μας, είχε κάρτα ασύλου, καθώς έχει υποβάλει αίτημα.

Από τους 24 συλληφθέντες από την ΕΛΑΣ, οι 17 είναι Ιρανοί, δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστάν, ένας Αλγερινός, ένας από το Αζερμπαϊτζάν και ένας από την Τυνησία.

Επίσης κατηγορούνται για συμμετοχή στις δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 12 άτομα, που δεν έχουν συλληφθεί.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν υποβάλει αιτήματα για άσυλο.

Όταν τα διαβατήρια έφθαναν στην Ελλάδα στέλνονταν στα εργαστήρια, όπου προσαρμόζονταν στα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων αλλοδαπών, τους οποίους τα μέλη του κυκλώματος εφοδίαζαν με εισιτήρια φτηνών αεροπορικών εταιρειών και τους συνόδευαν μέχρι τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», απ’ όπου αναχωρούσαν για την Ευρώπη.

Οι τιμές που πλήρωναν οι αλλοδαποί για την «εξυπηρέτηση» κυμαίνονταν από 3.000- 15.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή