Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με το «παροχές και όχι εκλογές» και με το ότι η 13η σύνταξη «είναι “η μέρα με τη νύχτα” σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα των Σαμαρά - Βενιζέλου», απαντά το Μαξίμου, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Οι τόνοι αναμένεται να ανεβούν ακόμη περισσότερο σήμερα στην τέταρτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να συνεχίζεται στο περιθώριο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών -μένει να δούμε το εάν και πόσο θα την επηρεάσουν- δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη περιέγραψαν λεπτομερώς χθες και σήμερα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 επιβεβαίωσε την απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση λήψη δημοσιονομικών μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 για το 2019, εξηγώντας έτσι και τον κυβερνητικό εκνευρισμό το βράδυ της περασμένης Δευτέρας αμέσως μετά το Eurogroup όταν στο Μαξίμου έλεγαν πως «ο Π. Τόμσεν ‘‘είναι εμμονικός’’» και πως «αντί να πιέζει το Βερολίνο να δεχθεί μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα πιέζει την Αθήνα να λάβει και νέα μέτρα».
Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εκφράζει την εκτίμηση ότι οι θεσμοί «θα αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της χώρας με νέες εκλογές».
Η εκτίμηση του κ. Παπαδημητρίου, φωτογραφίζει μια πολιτική απόφαση με την Ελλάδα να δέχεται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για την τριετία 2019-21 και την παράλληλη ενεργοποίηση του κόφτη για τα έτη αυτά.
Παράλληλα η Αθήνα επιθυμεί να συνεχιστεί η συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018 έχοντας ρίξει στο τραπέζι και την πρόταση Τσακαλώτου για μείωση μιας μονάδας που θα πάει σε φοροελαφρύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα αυτά με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους τόσο στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη (ο κ. Τσίπρας) όσο και στο Βερολίνο όπου θα μεταβούν (Τσίπρας, Τσακαλώτος) προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στις 16 και 17 Δεκεμβρίου ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Βερολίνο το διήμερο 15 - 16 Δεκεμβρίου. Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για προγραμματισμένα ραντεβού των δύο ανδρών με τους Γερμανούς ομολόγους τους, είναι πολύ πιθανό αυτά να κλειστούν τις επόμενες ημέρες και ώρες.