Ολοκληρώθηκαν οι πορείες των συνδικάτων. Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου. Στην Πρέβεζα έγιναν ξεχωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις, του ΠΑΜΕ μαζί με εργατικά Σωματεία, των μαζικών φορέων και του Σωματείου συντονισμού εργαζομένων-ανέργων του Νομού.
Στα Γιάννενα μεγάλη συμμετοχή είχαν οι δύο πορείες του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην 'Αρτα, πραγματοποιήθηκαν, το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο διαφορετικές πορείες. Παράλληλα, το πρωί αγρότες με τρακτέρ έκαναν συμβολική κατάληψη στη ΔΟΥ και στην συνέχεια πήγαν στο Εργατικό Κέντρο.
Κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έγιναν στην Ηγουμενίτσα.
«Θα ήταν κωμικό, αλλά έχει καταντήσει γραφικό» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία για το κάλεσμα που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.
Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας», αλλά και «μια ακόμη απόπειρα να εξαπατήσουν τους πολίτες». «Πρώτα χρεώνουν, μετά διαδηλώνουν», κατέληξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της για συμμετοχή των Ομοσπονδιών μελών της και των Σωματείων τους στις πορείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εξέφρασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Η ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές και τα οποία σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, «βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση, εξοντώνουν την πραγματική οικονομία και οδηγούν στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους».
Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή.
Στη Βουλή έφτασε η πορεία της ΑΔΕΔΥ.
«Χρειάζεται ενιαίος πανεργατικός αγώνας για να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές» δήλωσε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
Όπως είπε, «αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στο εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων, σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εγκαταλείπονται ουσιαστικά, σημαίνει πλαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος».
Η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, ενώ η ΑΔΕΔΥ, αριστερές οργανώσεις και πρωτοβάθμια σωματεία ξεκινούν αυτή την ώρα πορεία προς τη Βουλή, ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο.
Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή.
Κλειστοί είναι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω των απεργιακών συλλαλητηρίων.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία, κλειστή είναι η Πανεπιστημίου στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη, η Πατησίων στο ύψος της Κοδριγκτώνος, η Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Σέκερη, καθώς και η Πειραιώς στη συμβολή της με την Ιερά Οδό.
«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε δήλωσή του από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ ο λαός και η εργατική τάξη «θα υποφέρουν, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διάρκειας».
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε τέλος ότι η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που προτείνουν το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Λόγω της απεργίας, οι δομές Υγείας και Πρόνοιας λειτουργούν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας.
«Η ψηφοφορία για το Brexit, το δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία έκαναν την ελληνική κρίση χρέους σχεδόν να ξεχαστεί. Ωστόσο, για τους ανθρώπους στη χώρα δεν άλλαξε τίποτα. Πολλοί είναι απελπισμένοι, η ανεργία είναι υψηλή», γράφει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, με αφορμή τη γενική απεργία, υπό τον τίτλο «Για τους Έλληνες η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχαστεί».
Για τους ανθρώπους στην Ελλάδα η κρίση παραμένει παρούσα, παρατηρεί ο ανταποκριτής του DPA και συμπληρώνει ότι «περίπου εννέα στους 10 Έλληνες πιστεύουν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση».
Για τη σημερινή απεργία αναφέρεi ότι «οι εργαζόμενοι δείχνουν επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους βγαίνοντας στους δρόμους».
Η μετακίνηση του επιβατικού κοινού της πρωτεύουσας διεξάγεται από το πρωί μετ' εμποδίων λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα τραβήξουν εκ νέου χειρόφρενο από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ) δεν θα λειτουργούν από τις 4.00 μ.μ. έως λήξη της βάρδιας.
Χειρόφρενο έχουν τραβήξει σήμερα και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κατηγορεί την κυβέρνηση, τους δανειστές και τις εργοδοτικές ενώσεις ότι «εξαπολύουν νέο οδοστρωτήρα σε ότι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα και απαιτούν σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους». «Ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού», τονίζει το ΠΑΜΕ.
Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποιεί αυτήν την ώρα το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης.
Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα «αντεργατικά μέτρα» που - όπως καταγγέλλουν - προωθούν κυβέρνηση και δανειστές και στην πολιτική της «τιμωρητικής λιτότητας».