Παραιτήθηκε ο Ρέντσι

Διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα έχει ο πρόεδρος της Ιταλίας Ματαρέλα
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 21:19
UPD:08/12/2016 06:30
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, την Τετάρτη το βράδυ, όπως είχε προαναγγείλει ώρες νωρίτερα.

Ο κ. Ρέντσι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης την οποία είχε προτείνει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με ποσοστό σχεδόν 60%.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας ζήτησε από τον κ. Ρέντσι να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ώστε ο κ. Ματαρέλα να έχει τον χρόνο να διαβουλευτεί με τα κόμματα που εκπροσωπούνται σε Βουλή και Γερουσία για το τι μέλλει γενέσθαι.

EURONEWS

Οι διαβουλεύσεις του επικεφαλής του ιταλικού κράτους θα αρχίσουν την Πέμπτη το βράδυ και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα.

Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Ματαρέλα να ζητήσει από κάποιον υπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης ή άλλο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι επόμενες εκλογές, με βάση τη θητεία της Βουλής και της Γερουσίας, είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2018, ωστόσο πολλές πολιτικές δυνάμεις καλούν σε πρόωρη διεξαγωγή τους.

Ο γρίφος του εκλογικού νόμου

Το εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε το 2015 δίνει στο πρώτο κόμμα ή στον πρώτο συνασπισμό κομμάτων άνετη πλειοψηφία στη Βουλή (κάτω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου). Ωστόσο, μετά την απόρριψη - στο δημοψήφισμα της Κυριακής - της μεταρρύθμισης Ρέντσι η οποία αποδυνάμωνε τη Γερουσία (άνω σώμα του κοινοβουλίου), η τελευταία συνεχίζει να εκλέγεται με σχετικά αναλογικό εκλογικό σύστημα και να διατηρεί ακριβώς ίδιες αρμοδιότητες και «ειδικό βάρος» με τη Βουλή.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη και των δύο σωμάτων, σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα για τη Βουλή και άλλο για τη Γερουσία, η χώρα κινδυνεύει να περιπέσει σε θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή