Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα ράμματα με επίστρωση τρικλοζάνης συστήνονται στις νέες «Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Πρόληψη των Λοιμώξεων Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ)», οι οποίες αποτελούν και τις πρώτες Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές για ΛΧΠ που έχουν εκδοθεί από τον Οργανισμό (ΠΟΥ). Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τη χρήση των ραμμάτων που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης, εντάσσονται στην κατηγορία των «συστάσεων υπό προϋποθέσεις, βάσει στοιχείων μέσης ποιότητας».
Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές του ΠΟΥ, «η επιτροπή προτείνει τη χρήση των ραμμάτων που φέρουν επίστρωση με τρικλοζάνη με σκοπό τη μείωση του κινδύνου από Λοιμώξεις Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ), ανεξαρτήτως του τύπου της επέμβασης».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η επιλογή του ράμματος αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση ενός βασικού παράγοντα κινδύνου για λοιμώξεις: την αποίκηση του ράμματος από βακτήρια.
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής David Leaper, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne, και Καθηγητής Κλινικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διαπιστωθεί σε αρκετές ανεξάρτητες μελέτες ότι τα ράμματα που φέρουν επίστρωση τρικλοζάνης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Λοίμωξης Χειρουργικού Πεδίου σε πολλούς τύπους χειρουργείου.
Αναφορικά με την επίπτωση των Λοιμώξεων Χειρουργικού Πεδίου (ΛΧΠ) στην Ελλάδα, αυτή, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ Π κυμαίνεται μεταξύ 4,0% και 9,02%. Στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ οι χειρουργικές λοιμώξεις αποτελούν την τρίτη σε συχνότητα νοσοκομειακή λοίμωξη, καθώς ευθύνονται για το 14% - 17% των νοσηλευόμενων λόγω νοσοκομειακής λοίμωξης σε ένα γενικό νοσοκομείο.
Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι λοιμώξεις χειρουργικού πεδίου αποτελούν τις συχνότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, αποτελώντας το 38% όλων των άλλων επιπλοκών, ενώ σημειώνει ότι τα 2/3 των λοιμώξεων αυτών αφορούν τη χειρουργική τομή και το υπόλοιπο 1/3 αφορά όργανα ή χώρους που έγιναν προσιτά κατά την εγχείρηση. Το τελευταίο, όμως, αυτό τρίτο είναι υπεύθυνο για το 77% της θνητότητας των χειρουργικών ασθενών. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι και η απλή διαπύηση τραύματος αυξάνει κατά 10 ημέρες περίπου τη νοσηλεία, με ανάλογη αύξηση στο συνολικό κόστος νοσηλείας.