Το ιταλικό παιχνίδι

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 07:00
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. συζητούν επίσης το ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου κορυφής στην Ευρωζώνη εάν μια ήττα της κυβέρνησης προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, οι αγορές ακολουθούν τον δικό τους δρόμο. Και το σίγουρο είναι ότι τον τελευταίο καιρό παίχτηκε μεγάλο παιχνίδι στην ιταλική αγορά μετοχών και ομολόγων.   

Ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου αξιών του Μιλάνου ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές πόνταραν μαζικά σε πτώση του ιταλικού ενεργητικού, κάνοντας λόγο για «τεράστιο σορτάρισμα». Οι επενδυτές, που είχαν εγκαταλείψει τις τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας, προκαλώντας απώλειες 16% τον Νοέμβριο, επέστρεψαν δυναμικά αγοράζοντας φθηνά.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων, αφού διαπέρασαν το φράγμα του 2%, υποχώρησαν ξανά, γνωρίζοντας μάλιστα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας εντυπωσιακή αποκλιμάκωση. Κινήσεις νευρικές, κατευθυνόμενες, προβλέψιμες ενίοτε, ανάλογα με τις δηλώσεις και παρεμβάσεις πολιτικών και θεσμικών οργάνων. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν βλέπει κανέναν αντίκτυπο στην οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας, ακόμη και στην περίπτωση που οι Ιταλοί ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακολούθησε τη γνωστή παρεμβατική τακτική, δηλώνοντας ότι εάν ήταν στην Ιταλία θα ψήφιζε «ναι».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης των αγορών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο μετά το δημοψήφισμα.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. συζητούν επίσης το ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου κορυφής στην Ευρωζώνη εάν μια ήττα της κυβέρνησης προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές. Και ο ίδιος ο κ. Ρέντσι συνέδεσε, χωρίς να υπάρχει λόγος, το δικό του πολιτικό μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετατρέποντάς το σε «ψήφο εμπιστοσύνης». Όλοι είναι προετοιμασμένοι να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Και αυτό που έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες είναι ότι τα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στην Ε.Ε., όπως το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, διαμόρφωσαν μία κατάσταση πριν ακόμη από την έκβασή τους, για να την ανατρέψουν αμέσως μετά. Σαφώς υπάρχουν κερδισμένοι και ηττημένοι, αυτοί που βγάζουν ή χάνουν χρήμα στις αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή