Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η κυβέρνηση κάνει προτάσεις ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές (κυρίως στα εργασιακά), αλλά αυτό που ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) είπε ότι "αυτά τα τρία κομμάτια πρέπει να ενωθούν" είναι δύσκολο να γίνει πράξη μέχρι τη Δευτέρα. Κι αυτό διότι για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ».
Με την παραπάνω φράση ανώτερη κυβερνητική πηγή σχολίαζε χθες το βράδυ το σημείο που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών τέσσερα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση
Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ζητεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Στην αντίθετη περίπτωση ζητεί από τώρα τη λήψη προκαταβολικών μέτρων (μείωση αφορολόγητου και συνταξιοδοτικής δαπάνης), ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% για τη διετία 2019 - 20.
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει μεσοπρόθεσμο με τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, δηλώνει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αυτά αλλάζουν δύο φορές τον χρόνο (κάθε εξάμηνο) και έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα για επέκταση του λεγόμενου «κόφτη» δημοσιονομικής διόρθωσης για τη διετία 2019 - 20, αντί της λήψης προκαταβολικών μέτρων, την οποία αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο.
Άλλωστε, λένε στην κυβέρνηση, στο τραπέζι υπάρχει πάντα η πρόταση Τσακαλώτου για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 από το 3,5% στο 2,5%, ώστε το 1% της διαφοράς να δοθεί για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Στα εργασιακά η Αθήνα δύσκολα θα αποφύγει να κάνει πίσω σε μία ακόμη κόκκινη γραμμή της, στον διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, μέτρο στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν. Δύσκολη φαντάζει αυτήν τη στιγμή και η άρση της αναστολής τόσο της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Όλα τα παραπάνω προβλέπονται και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου (με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου), το οποίο παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».
Οι 45 σελίδες του τελευταίου προσχεδίου τις τελευταίες ώρες σβήνονται και ξαναγράφονται με ρυθμούς «πολυβόλου» με τις περισσότερες διορθώσεις να εντοπίζονται στα εργασιακά.
Αν οι διαφωνίες του ΔΝΤ καμφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει μια πρώτη πολιτική συμφωνία για το μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να προσδιοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (πλεονάσματα) και τα μέτρα για το χρέος. Ήδη βέβαια χθες διέρρευσε στον διεθνή Τύπο το σχέδιο του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ πιθανόν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ώστε να επικυρώσει την πολιτική συμφωνία, ενώ σε αυτήν την περίπτωση τα όποια μέτρα θα έρθουν στη Βουλή μετά τις γιορτές.