Η Κίνα χτίζει γιγαντιαίο σταθμό ηλιακής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 12:52
UPD:12:55
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η πόλη - «φάντασμα» του Πριπιάτ, η οποία βρίσκεται δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και εκκενώθηκε μετά το ατύχημα του 1986.

A- A A+

Δύο κινεζικές εταιρείες ενέργειας θα κατασκευάσουν έναν νέο σταθμό ηλιακής ενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ, ο οποίος υπέστη την ισχυρή έκρηξη το 1986.

«Θα υπάρξουν αξιόλογα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη καθώς προσπαθούμε να ανακαινίσουμε την κατεστραμμένη περιοχή με πράσινη και ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Σου Χουά, πρόεδρος της GCL-SI, μίας από τις επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει το σχέδιο.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία περιβάλλεται από μία ζώνη αποκλεισμού έκτασης περίπου 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελούμενη από δάση και ελώδεις εκτάσεις, που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν εκτός ορίων μετά την καταστροφή του 1986. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας θα καλυφθεί το επόμενο έτος από μία αψίδα χάλυβα κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το πού θα κατασκευαστεί ή πόσο θα κοστίσει η νέα μονάδα ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, οι ιθύνοντες αναφέρουν με σιγουριά ότι το έργο θα είναι ασφαλές για τους εργαζόμενους.

Η Ουκρανία άλλωστε έχει περάσει έναν νόμο που επιτρέπει τη γεωργία και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ακτινοβολία είναι υπό έλεγχο, ειδικά μετά την εφαρμογή της αψίδας.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις που είναι επιφορτισμένες με την κατασκευή του ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δημοσιότητα του έργου ώστε να δημιουργήσουν μια διεθνή παρουσία και φήμη για καθαρή ενέργεια. Στο παρελθόν, οι κινεζικές εταιρείες έχουν μετατρέψει με επιτυχία μολυσμένη γη σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η πολιτική αυτή προωθείται άλλωστε από την κινεζική κυβέρνηση, ώστε να αποθαρρύνει την αστική επέκταση και την απώλεια γεωργικής γης.

Με 43 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του έτους, η Κίνα είναι σήμερα η κορυφαία παραγωγός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, και είναι επίσης υπεύθυνη για την παραγωγή του 72% εξαρτημάτων και εξοπλισμού της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, για το περασμένο έτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή