Κυπριακό: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού

Διάσταση απόψεων μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 09:08
UPD:09:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Όπως ανακοίνωσε στις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση.

A- A A+

Άκαρπες ήταν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, λόγω της διάστασης απόψεων που υπήρξε στο θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγωνπου θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Όπως ανακοίνωσε στις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για πρόοδο στα κριτήρια για τους χάρτες, σημειώνοντας πως ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του σήμερα στην Κύπρο, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών» και ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Παράλληλα αποδοκίμασε την ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ακιντζί, στην οποία γινόταν αναφορά σε κατάρρευση των συνομιλιών, εξαιτίας μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι «ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών» σχολίασε προσθέτοντας ότι η κριτική αυτή είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ευχήθηκε ακόμη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επεδίωξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να ανασκοπήσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού Γραμματέα, Έσπεν Άιντε θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Μπαν Κι Μουν.

«Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, προσθέτοντας: «Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή