Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή επανεκκινούν οι συνομιλίες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλαβε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον κ. Αναστασιάδη.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσίπρας είχε σταθεί στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης «χωρίς κατοχικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων». Σημείωσε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί κρίσιμο και πρωταρχικό εθνικό στόχο και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. «Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των κρίσιμων στιγμών οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων» τόνισε.
Εξέφρασε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική προσπάθεια και τόνισε ότι η Αθήνα θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και του κυπριακού λαού, για μία λύση προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Μία δίκαιη βιώσιμη λύση θα είναι προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είχε δηλώσει απ' την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο επί του εδαφικού και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και διαφορές. Διεμήνυσε επιπλέον ότι «δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι νιώθει την αμέριστη συμπαράσταση. Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι μέχρι να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη, πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου και να γίνουν διαβουλεύσεις, με στόχο ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό.
naftemporiki.gr