Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Εταίροι επαναπατρίζουν εμπειρογνώμονες που έχουν στείλει στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ η Κομισιόν έχει θέσει γραπτώς το ζήτημα της ασφάλειας στις ελληνικές αρχές. Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η κόντρα της Άγκυρας με κράτη - μέλη και θεσμικά όργανα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό.
Το όλο θέμα σχετικά με τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και την ασφάλειά τους στα κέντρα υποδοχής (hot spots) επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη του υφυπουργού Μετανάστευσης του Βελγίου Τεό Φράνκεν, ότι έχει επαναπατρίσει τους αποσπασμένους Βέλγους υπαλλήλους στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση Βέλγων βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, ο κ. Φράνκεν αποκάλυψε ότι μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο υποδοχής της Λέσβου, αποφάσισε να αποσύρει τους εμπειρογνώμονες, προσθέτοντας ότι αρκετά πριν δώσει την εντολή αυτή είχε επισημάνει τα προβλήματα στα κοινοτικά όργανα. Ο κ. Φράνκεν απέσυρε δεκάδες Βέλγους, όπως ο ίδιος δήλωσε, ενώ δεν προτίθεται να τους στείλει πίσω εάν δεν έχει τη βεβαιότητα ότι διασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα, ενώ άσκησε κριτική και για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι απελάσεις προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο κ. Φράνκεν θα συναντηθεί σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να συζητήσει το όλο θέμα και να του πει ότι η κυβέρνησή του ήταν από τις πρώτες που τήρησε τις δεσμεύσεις στέλνοντας μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα. Χθες η Κομισιόν στην ουσία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προβλήματος, παραθέτοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, αλλά και τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο προσφυγικό. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε στείλει επιστολή στις 4 Νοεμβρίου στον κ. Μουζάλα και του έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των εμπειρογνωμόνων, ενώ σε ανάλογες ενέργειες προέβη και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO).
Φαίνεται, όμως, ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες χώρες έχουν διαμαρτυρηθεί στην Κομισιόν, όταν η τελευταία τους παρότρυνε να αυξήσουν τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα. Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα 44 εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα. Επισήμανε επίσης ότι στο θέμα της ασφάλειας την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι ελληνικές αρχές, από τις οποίες τα κοινοτικά όργανα έχουν ζητήσει: την παρουσία αστυνομίας στα κέντρα υποδοχής, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση του τεχνικού εξοπλισμού.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού έρχονται να προστεθούν σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας. Με την αρνητική αξιολόγηση της Κομισιόν για την κατάσταση στη γειτονική χώρα, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, προχθές σημειώθηκαν δύο ακόμη επεισόδια που βάρυναν περισσότερο το κλίμα, λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη απόφαση των Ευρωπαίων για το αν θα καταργήσουν ή όχι τη βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην Ε.Ε.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αντέδρασε έντονα στην κατηγορία που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία το Βέλγιο είναι ένα στρατηγικό κέντρο για το κουρδικό PKK, καθώς και για τα ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η δήλωση του κ. Ερντογάν έγινε μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών των Βρυξελλών, το οποίο δεν έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει σε δίκη τους 36 φερόμενους ως υποστηρικτές του PKK, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη το 2006 για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης, με το αιτιολογικό ότι στρατολογούσαν στο Βέλγιο και γειτονικές χώρες υποψήφιους για εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Ελλάδα και το Ιράκ προκειμένου στη συνέχεια να πυκνώσουν τις τάξεις του PKK. Ο κ. Μισέλ χαρακτήρισε εντελώς παράλογες τις «ανυπόστατες και συκοφαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του κ. Ερντογάν.
Οι Τούρκοι έθεσαν θέμα και για τη συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της Ολλανδέζας ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, επειδή δεν τους άρεσαν οι επικριτικές δηλώσεις της.
Η Άγκυρα βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα και με την Ευρωβουλή, η οποία προχθές με απόφαση του προέδρου της Μάρτιν Σουλτς ανέβαλε την επίσκεψη στην Τουρκία αντιπροσωπείας της, η οποία θα πήγαινε στο πλαίσιο του τακτικού διαρθρωμένου διαλόγου με τις τουρκικές αρχές, αλλά και άλλες οργανώσεις.