Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν και η Κωνσταντία Σωτηρίου απέσπασαν τα λογοτεχνικά βραβεία The Athens Prize for Literature, του περιοδικού (δε)κατα.
Η ανακοίνωση και η απονομή έγιναν χθες, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών ύστερα από προσφώνηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
O Ρίτσαρντ Φλάναγκαν είχε τιμηθεί με το Βραβείο Booker 2014
Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που γεννήθηκε το 1961 στην Τασμανία, βραβεύτηκε για το μυθιστόρημά του «Το μονοπάτι για τα βάθη του βορρά» (μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, εκδόσεις Ψυχογιός) και η Κωνσταντία Σωτηρίου για το μυθιστόρημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές» (εκδόσεις Πατάκη). Μιλώντας για το βιβλίο του Φλάναγκαν, ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα έργο του οποίου η δράση ξετυλίγεται το 1942, αποκαλύπτοντας τη βία του πολέμου και της αιχμαλωσίας, τον ματαιωμένο έρωτα και τον θάνατο.
Ένα πολυφωνικό και χρονικά πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με λιτή αφήγηση και πυκνή πλοκή. Με μήνυμά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε τους κριτές των βραβείων και τον μεταφραστή του.
Το βιβλίο της Κ. Σωτηρίου, που γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία, αποτελεί την παρθενική της εμφάνιση στη λογοτεχνία, αλλά αυτό δεν το κάνει να υστερεί σε πρωτοτυπία και σε τεχνική δεξιότητα. Όπως επισήμανε στη σχετική του εισήγηση ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος (τη διάβασε αντ' αυτού η διηγηματογράφος Κατερίνα Ζαρόκωστα), η ιστορία του βιβλίου είναι η ιστορία μιας Ελληνοκύπριας που χάνει τον Τουρκοκύπριο άντρα της ύστερα από ένοπλη επίθεση Ελληνοκυπρίων λίγο καιρό προτού εκδηλωθεί η επιχείρηση του Αττίλα στο νησί. Η αφήγηση κάνει λόγο για τη φύση και τον πολιτισμό της Κύπρου, φέρνοντας στην επιφάνεια, πολλαπλές πτυχές της ιστορικής, της κοινωνικής, της πολιτικής και της καθημερινής της ζωής.
Προλογίζοντας τα βραβεία, το ένα για ελληνικό και το άλλο για ξένο μυθιστόρημα, ο Γ. Καμίνης ανέφερε ότι το μυθιστόρημα συνιστά ως λογοτεχνικό είδος αναπόσπαστο μέρος κάθε εποχής γιατί έχει την ικανότητα να αναδεικνύει όχι μόνο τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις κρίσιμες αναζητήσεις της.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προβολή και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό είναι συνεχείς, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, αλλά η λογοτεχνία είναι ενιαία σε διεθνές επίπεδο και συνομιλεί αδιάκοπα είτε με πηγές του παρελθόντος είτε με κείμενα του παρόντος. Η διοργάνωση «Αθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου», που θα πραγματοποιηθεί το 2018, θα είναι όχι μόνο μια ευκαιρία για τη συστηματική προβολή της λογοτεχνίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, σημείωσε ο Γ. Καμίνης, αλλά και μια ζωτική αφορμή προκειμένου να συντονιστούν όλοι οι παράγοντες της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.
Μιλώντας εκ μέρους της Κοινωνίας των (δε) κάτων, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης υπογράμμισε ότι τα βραβεία The Athens Prize for Literature είναι ο μοναδικός λογοτεχνικός θεσμός στην Ελλάδα ο οποίος από το 2007 και μετά βραβεύει ξένο συγγραφέα, προσθέτοντας ότι οι δυο κριτικές επιτροπές αποτελούνται αποκλειστικά από συγγραφείς (όχι κριτικούς, πανεπιστημιακούς ή δημοσιογράφους).
naftemporiki.gr