Πρωτότυπη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που έγινε σε Aμερικανούς υπηκόους οι οποίοι όμως ήταν Ιαπωνικής καταγωγής εξέτασε την προστατευτική δράση των χυμών ως προς την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vanderbilt του Nashville των ΗΠΑ παρακολούθησαν για 10 χρόνια πάνω από 1.800 Αμερικανούς iαπωνικής καταγωγής αξιολογώντας τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως το κάπνισμα, η μόρφωση, η σωματική άσκηση, η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή και άλλους.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξέτασε το ρόλο των χυμών που είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, με την παρακολούθηση της διατροφής των συμμετεχόντων στην έρευνα, κάθε δύο χρόνια για περίοδο δέκα χρονών, γινόταν αξιολόγηση των πνευματικών και γνωστικών τους ικανοτήτων.
Oι συμμετέχοντες που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, όσοι έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και γι' αυτό περιορίζουν την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλό μας η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη μέσω του υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Η έρευνα αυτή θεωρήθηκε πολύ σημαντική, ωστόσο έχει και ορισμένους περιορισμούς, όπως τόνισαν οι ειδικοί. Δηλαδή, ενώ δείχνει συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης χυμών φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν μετρήσεις για τη συγκέντρωση πολυφαινολών στο αίμα των συμμετεχόντων. Και όπως είπαν, οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού. Ενώ, σημείωσαν ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η μελέτη πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι χυμοί είναι πιο πλούσιοι σε ευεργετικές για τον εγκέφαλο ουσίες.
Να σημειωθεί ότι πολυφαινόλες, εκτός από τους χυμούς, βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στο τσάι, στο κρασί και στις φλούδες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.