Στρατηγική συμφωνία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων υπέγραψαν σήμερα η Ινδία και η Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο ινδός υπουργός Εξωτερικών. Με τη συμφωνία επιλύεται και η μεθοριακή διένεξη μεταξύ των δύο χωρών που διαρκεί περισσότερο από σαράντα χρόνια.
Η Ινδία και η Κίνα είχαν εμπλακεί το 1962 σε ένα σύντομο πόλεμο και έκτοτε δεν έχουν ορίσει τα επίσημα σύνορά τους. Το Πεκίνο διεκδικεί 90.000 τ.χλμ., το σύνολο του κρατιδίου Αρουνάσαλ Πραντές (βορειοανατολική Ινδία). Η Ινδία απο την πλευρά της κατηγορεί την Κίνα ότι κατέχει 38.000 τ.χλμ. του εδάφους του Κασμίρ.
Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφηκε από τον ινδό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μ.Κ.Ναραγιάναν και από τον κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Ντάι Μπινγκούο με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ινδία του κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος είχε το πρωί συνομιλίες με τον ινδό ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ, στο Νέο Δελχί.
«Τα δύο μέρη θα επιλύσουν το μεθοριακό ζήτημα με ειρηνικές και φιλικές διαβουλεύεσεις. Κανένα από τα δύο μέρη δεν θα χρησιμοποιήσει ούτε θα απειλήσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του άλλου με κανένα μέσο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί οι διαφορές στο μεθοριακό ζήτημα να επηρεάσουν τη γενική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η μεθοριακή διευθέτηση πρέπει να είναι οριστική, καλύπτοντας όλους τους τομείς των συνόρων Ινδίας-Κίνας».