Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την Κυριακή μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μαστίζει την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων, της διακοπής εργασιών κατασκευής και του ψεκάσματος όλων των δρόμων με νερό για να περιοριστεί η σκόνη.
Ο αέρας στο Νέο Δελχί, μίας από τις πιο βρώμικες πόλεις του κόσμου, σημείωσε το Σάββατο επίπεδα PM2.5, των μικροσκοπικών σωματιδίων που διεισδύουν στους πνεύμονες, πάνω από 900 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Αυτό είναι περισσότερο από 90 φορές υψηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και 15 φορές πάνω από τα όρια της ινδικής κυβέρνησης. Η σοβαρή ρύπανση του Σαββατοκύριακου ακολούθησε μια εβδομάδα συνεχούς παρουσίας γκρίζου νέφους.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το νέφος που περιβάλλει το Νέο Δελχί είναι το χειρότερο εδώ και 17 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι αρχές του Νέου Δελχί έχει δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για τον έλεγχο της ρύπανσης του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων προτύπων για τις εκπομπές των αυτοκινήτων και του φόρου για τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά που εισέρχονται στην πόλη. Επίσης, έχει απαγορευτεί το κάψιμο φύλλων και σκουπιδιών στην πόλη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η πόλη μείωσε τον αριθμό των αυτοκινήτων στους δρόμους κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η ποιότητα του αέρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η καύση καλλιεργειών σε γειτονικές περιοχές, όπου, παρά την προσπάθεια του κράτους να επιβάλει πρόστιμα οι αγρότες δεν αποθαρρύνονται.
Για τους αγρότες, είναι φθηνότερο να καίνε το αναποφλοίωτο ρύζι και άλλα γεωργικά υποπροϊόντα, από το να ξοδεύουν χρήματα για τη μεταφορά τους σε χώρους αποτέφρωσης και εκταφής απορριμμάτων.
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα των αστικών κέντρων, δέκα πόλεις της Ινδίας βρίσκονται στις 20 χειρότερες πόλεις του κόσμου όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση.