Σκόπια: Η πρόταση Νίμιτς βάση διαπραγμάτευσης μόνο για τη διμερή επικοινωνία

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 18:30
A- A A+

Τη θέση των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στη βάση της διπλής ονομασίας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση για ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, αποκλειστικά για τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα.

Όπως επίσης είπε ο κ. Μπουτσκόφσκι, τα Σκόπια αναμένουν να λάβουν την επίσημη πρόταση του κ. Νίμιτς, κατά την αποψινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες στη Ν.Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

« Η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας είναι γνωστή και δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση», τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. «Παραμένουμε στη θέση για διπλή ονομασία: Χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία. Εάν υπάρχει επίσημη πρόταση από τον κ. Νίμιτς για ονομασία Republika Makedonija-Skopje, είμαστε έτοιμοι να την συζητήσουμε, όμως μόνο ως βάση για εξεύρεση λύσης στις διμερείς επαφές της Μακεδονίας και της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

«Αναμένουμε, από την συνάντηση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς με τον πρέσβη μας, Νίκολα Ντιμιτρόφ (στις 19:30 ώρα Ν.Υόρκης) να λάβουμε επισήμως την πρόταση αυτή, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ.Μολυβιάτης. Επισήμως, δεν την έχουμε λάβει». «Ο κ. Νίμιτς, τα τελευταία 12 χρόνια, ανά διαστήματα, αρκετές φορές παρουσίασε διάφορες προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τις δύο πλευρές , με αποτέλεσμα να μην κατατεθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς, αναφέρουμε, πριν ακόμη μας επιδοθεί επισήμως η πρόταση, ότι η θέση της χώρας είναι σαφής και εμπεριέχει την πρόταση για διπλή ονομασία», υπογράμμισε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε: «Εμείς, με την Ελλάδα έχουμε διμερές πρόβλημα. Η επίδειξη εποικοδομητικής στάσης από τις δύο πλευρές, διευκολύνει την Διεθνή Κοινότητα και δεν την αναγκάζει να λάβει θέση. Τίθεται ζήτημα συνταγματικής ονομασίας της Μακεδονίας και όχι της Ελλάδας. Το σημείο που λειτουργεί υπέρ μας είναι ότι εμείς δείξαμε συμβιβαστική διάθεση και αποδεχτήκαμε, να μας αποκαλεί η Ελλάδα, όχι με το συνταγματικό μας όνομα, αλλά με διαφορετικό, το οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε την προσεχή περίοδο».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή