Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Επ’ ουδενί ένα υψηλόβαθμο κοινοτικό αξίωμα, πολύ περισσότερο αυτό του επιτρόπου, προσφέρει «άφεση αμαρτιών» σε λόγια που προσβάλλουν ανθρώπους, λαούς και αρχές. Ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, προέβη σε σειρά από ατοπήματα... Χαρακτήρισε τους Κινέζους «σχιστομάτηδες», έκανε αστεϊσμό λέγοντας ότι σύντομα θα ισχύει «υποχρεωτικός γάμος μεταξύ των ομοφυλόφιλων» στη χώρα του και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της Βαλονίας να μπλοκάρει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Γερμανία και του ζητήθηκε να απολογηθεί. Το έκανε με καθυστέρηση ολίγων ωρών, αφού αρχικά αρνήθηκε, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε απλώς «σοκαρισμένος», καλώντας τον κ. Έτινγκερ «να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που αισθάνθηκαν ότι στοχοποιήθηκαν». Ο επίτροπος ανταποκρίθηκε και «όλα τακτοποιήθηκαν», αφού μάλιστα είναι έτοιμος να αναλάβει το νέο χαρτοφυλάκιο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων μαζί με τη θέση του αντιπροέδρου, στο οποίο προήχθη λίγο πριν από το περιστατικό, μετά την παραίτηση της αρμόδιας επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίοβα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Έτινγκερ κάνει «χοντροκομμένες» δηλώσεις. Το Σεπτέμβριο του 2011 είχε προτείνει τη φαεινή ιδέα να αναρτώνται, ως τιμωρία, μεσίστιες οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών μπροστά από τα κτήρια της Ε.Ε. Όταν έγινε επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, η Ρεβέκα Χαρμς, συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε χαρακτηρίσει τον διορισμό του «πολιτική τρέλα», ενώ άλλοι είχαν κάνει λόγο για συνειδητή κίνηση υποβάθμισης της Κομισιόν και της Ε.Ε., ώστε το Βερολίνο να έχει το πάνω χέρι. Τώρα, δίδεται ξανά η εντύπωση δημιουργίας μίας γερμανικής Ευρώπης. «Η επιλογή Γερμανού στο χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού ίσως να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα, γιατί μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι οι Γερμανοί είναι όχι μόνο πρωταθλητές της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά θα επιβάλουν στην Ε.Ε. τι ποσό θα δαπανηθεί και πού» λέει ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες. «Μήπως, τελικά, έρχεται σε αυτή τη θέση για να αφυπνίσει το κοινό;», για να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα λόγια του, κατά την απολογία του...