«Κόκκινη» γραμμή Λάρισας - Εσκί Σεχίρ (2)

Τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 21:33
A- A A+

Την καθιέρωση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής για την επικοινωνία μεταξύ του Εθνικού Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας και του Αεροπορικού Κέντρου Ελέγχου του Εσκί Σεχίρ συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην ¶γκυρα με επικεφαλής του δύο υπουργούς Πέτρο Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σε κοινή τους δήλωση οι κύριοι Μολυβιάτης και Γκιούλ τόνισαν τη σημασία της απόφασης προς την κατεύθυνση της αποφυγής ανεπιθύμητων γεγονότων στο Αιγαίο.

Ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της κοινής, όπως διαπιστώθηκε, βούλησης των δυο πλευρών για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μείωση των εντάσεων.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει εποικοδομητικά στη γενικότερη προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεών μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Γκιούλ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δυο χωρών για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε, ωστόσο, ότι "η βελτίωση των σχέσεών μας θα πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες δραστηριότητες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα μεταξύ των χωρών μας", ενώ ο κ. Γκιούλ διαβεβαίωσε ότι "αυτά τα μέτρα θα υποστηριχθούν και από τις στρατιωτικές μας αρχές".

Σε ό,τι αφορά τα τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν στη σημερινή συνάντηση -πέραν των 11 που ισχύουν ήδη- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αυτά αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων άμεσης επέμβασης όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές από στρατιωτικής πλευράς και ταυτόχρονα τη διοργάνωση κοινών ασκήσεων για θέμα αυτό, τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού, συγκεκριμένου αριθμού, για εκπαίδευση και εκμάθηση γλώσσας στα στρατιωτικά ιδρύματα των δυο χωρών και τη διοργάνωση αθλητικών διαγωνισμών μεταξύ των στρατιωτικών σχολών των δυο χωρών.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι "το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε μια περιοχή όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων" και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας και θεωρεί ότι δικαιούται να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε., εφόσον πληρωθούν οι προβλεπόμενοι από την Ε.Ε. κανόνες και κριτήρια.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμηση της τουρκικής πλευράς για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το Κυπριακό και όπως εκτίμησε ο κ. Μολυβιάτης, όλα τα μέρη συγκλίνουν στο σκοπό της επανένωσης της νήσου. Επανέλαβε δε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί με διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να είναι βιώσιμη, λειτουργική και σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και πρόσθεσε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό πως η νέα προσπάθεια θα έχει ευτυχή έκβαση.

"Πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ακόμη ένα βήμα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Γκιούλ στην Αθήνα για να κάνουν από κοινού ακόμη ένα βήμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών καταγράφηκε η "υποστήριξη που δίνεται από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ όσον αφορά τις εργασίες για την επίλυση του Κυπριακού".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον εμπορικό τομέα, στον τουρισμό και στον τομέα των συγκοινωνιών, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ενίσχυση των επαφών των επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

Ο κ. Γκιούλ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ - Κομοτηνή το 2006, που, όπως είπε, αποτελεί τον "καρπό" της συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν, επίσης, τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των ελληνικών νησιών και αυτών στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, τόσο προς όφελος του τουρισμού όσο και προς όφελος των σχέσεων μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Γκιούλ, συμφωνήθηκε η επίδειξη ελαστικότητας στις θεωρήσεις διαβατηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή