Επιστολή Καραμανλή σε Μπους: «Καλός συμβιβασμός» η πρόταση Νίμιτς

Στη δημοσιότητα μέσα στην ημέρα από το Μέγαρο Μαξίμου η επιστολή
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 12:17
UPD:12:33
A- A A+

«Καλό συμβιβασμό» (good compromise) τον οποίο αποδέχεται η Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής την πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και άλλους ευρωπαίους ηγέτες για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μετά τη δημοσίευση της επιστολής από την εφημερίδα «Τα Νέα», το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής ζητά την μεσολάβηση των ΗΠΑ για να γίνει η πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ αποδεκτή από τα Σκόπια και στη συνέχεια από τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν πέντε σημεία στην πρόταση Νίμιτς, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» είναι τα εξής:

-Απαγόρευση χρήσης του ονόματος «Μακεδονία»

-Δεν ξεκαθαρίζεται αν το προτεινόμενο όνομα θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας (σύνθετη ονομασία) ή μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα (διπλή ονομασία)

-Δεν περιλαμβάνεται καμία υποχρέωση για τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους στο οποίο ρητά αναφέρεται πως το όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

-Δεν περιλαμβάνεται καμία υποχρέωση ή πρόνοια να υιοθετήσουν το νέο όνομα οι χώρες που ήδη έχουν αναγνωρίσει τη βαλκανική χώρα με το όνομα «Μακεδονία»

-Στη προσωπική επιστολή του κ. Νίμιτς προς τις δύο κυβερνήσεις (εντάσσεται στο κείμενο της πρότασής του) αναφέρεται ρητά ότι οι κάτοικοι της χώρας θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική» (το τελευταίο αυτό σημείο είναι και το πιο οδυνηρό για την Ελλάδα).

Να απαντήσει αν το 2002 είχε δεχθεί τη λύση της διπλής ονομασίας χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Απαντώντας, τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο κ. Παπανδρέου επισήμαναν ότι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών υπήρξε κατάληξη στο «GornjaMakedonia» (Ανω Μακεδονία) και η τότε κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κων/νο Στεφανόπουλο, ήταν έτοιμη να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών, αλλά το σκηνικό ανατράπηκε με την έκρηξη του εμφυλίου στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για προσπάθεια μετάθεσης του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ κατά την προσφιλή –όπως είπε- τακτική της κυβέρνησης.

Χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης είχε συναντήσεις με τους διαπιστευμένους στην Αθήνα πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου, (το οποίο ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο). Κατά τη συνάντηση ο κ. Βαληνάκης ενημερωσε τους πρέσβεις για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), καθώς και για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο κ. Βαληνάκης άρχισε από σήμερα ευρωπαϊκή περιοδεία επισκεπτόμενος το Βερολίνο, το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Κλάους Σάριοτ, τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Νικολά Σμιτ, και το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα, τους οποίους θα ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ πρόταση ψηφίσματος για τα Δυτικά Βαλκάνια πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα συνοδεύεται από τροπολογία να αναγνωριστεί επισήμως για την FYROM το όνομα «Μακεδονία». Την τροπολογία για την ονομασία υποβάλλουν οι Πράσινοι. «Η υποβληθείσα τροπολογία για την αλλαγή της ονομασίας της FYROM είναι απαράδεκτη», αναφέρουν με δήλωσή τους οι Ελληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη συνολική καταψήφισή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή