Πειραματιζόμενος πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας «εκ του μηδενός», αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή, ένας χοροθεατρικός «Γαλαξίας» φέρνει όλο το σύμπαν στη θεατρική σκηνή.
Σηματοδοτώντας την πρώτη συνεργασία ανάμεσα στους δύο κορυφαίους καλλιτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας: το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η δημιουργία του διεθνώς αναγνωρισμένου χορογράφου, χορευτή και νέου διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνη Φωνιαδάκη, με τίτλο «Γαλαξίας», παρουσιάζεται στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Ρεξ, για 16 παραστάσεις, από τις 3 έως τις 27 Νοεμβρίου.
Τι θα συμβεί μετά; Πάλι τίποτα; Πώς ξεκίνησε; Πώς θα τελειώσει; Πώς εξηγείται; Ανάμεσα στον χορό και το θέατρο, ο «Γαλαξίας» δεν επιχειρεί να δώσει απαντήσεις. Μετά από τις πέντε ηπείρους, ο χορός του Αντώνη Φωνιαδάκη ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο σύμπαν, γεμίζοντας τη σκηνή αστέρια. Η παράσταση εκκινεί από την ιδέα του σύμπαντος και της δημιουργίας του κόσμου: από το τίποτα, γεννιέται ο χώρος και ο χρόνος. Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), μία σειρά από φυσικές αντιδράσεις, χημικές ενώσεις, βιολογικές και θερμικές μεταβολές και άλλες διεργασίες οργάνωσαν τα υλικά που προέκυψαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τους γαλαξίες, τα αστέρια, τον πλανήτη μας.
Το ανθρώπινο ον, καρπός και αυτό τυχαίων οργανικών ενώσεων, ένα ον που δεν αρκείται στον χώρο που το περιβάλλει και στον χρόνο που του αναλογεί, διερωτάται, από την πρώτη νοήμονά του μέρα, ποια είναι η απώτατη καταγωγή του κόσμου του. Πού κρύβεται το μυστικό του σύμπαντος; Έχει σχέση με το νόημα της ζωής; Οι επιστήμες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το πρώτο και οι θρησκείες να δώσουν μια απάντηση στο δεύτερο· οι πρώτες στρέφουν τα μικροσκόπιά τους στα απολιθώματα και τα τηλεσκόπιά τους πέρα ακόμη κι από τον γαλαξία μας, οι δεύτερες συνεχίζουν να εξασκούν πανάρχαιες εκστατικές πρακτικές, οι μεν ψάχνουν το πώς, οι δε το γιατί. Και το ερώτημα, που, μοιραία, προκύπτει και απασχολεί εξίσου τον άνθρωπο, είναι: Θα τελειώσει; Πώς θα τελειώσει; Τι θα συμβεί μετά; Πάλι τίποτα;
VASSILIS MAKRIS
Την παράσταση απασχολεί το πέρασμα από την αποδόμηση και την αποκωδικοποίηση στην ανασύνθεση ενός καινούργιου χώρου, που αποτελεί τόσο ένα βασικό ζητούμενο της τέχνης του χορού, όσο και της δουλειάς του ίδιου του Αντώνη Φωνιαδάκη. Κείμενα επιστημονικά, διάλογοι αστροναυτών, στίχοι, ορισμοί διαστημικών αντικειμένων κ.ά., μαζί με τη μουσική των Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννη Ξενάκη και Ζυλιέν Ταρίντ, συνοδεύουν τους χορευτές και τους δύο ηθοποιούς στο «αστρικό» τους ταξίδι.
«Χωρίς να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις»
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, σημειώνει: «Η διαρκής έρευνα στην τέχνη μου με έχει οδηγήσει συχνά σε νέες αναζητήσεις, πειραματικές αναγνώσεις, απρόσμενες συμπράξεις. Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την ΕΛΣ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, με οδήγησε στην έρευνα της αρχής των πραγμάτων, της “stelliferous era”, που σημαίνει κάτι σαν “αστερογενής εποχή”. Ο όρος περιγράφει την εποχή του σύμπαντος που διανύουμε, κατά την οποία η ύλη μετατράπηκε σε αστέρια και γαλαξίες, συνεπώς κατά την οποία γεννήθηκαν ο ήλιος μας και το αστρικό σύστημα που τον περιβάλλει.
Η παράσταση “Γαλαξίας” επιχειρεί να εξερευνήσει την προσπάθεια του ανθρώπου να ορίσει ό,τι γνωρίζει και ό,τι ερευνά. Μέσα από τις συνθέσεις των Ξενάκη, Λίγκετι, Ταρίντ, μέσα από τον λόγο των ηθοποιών και την κίνηση των χορευτών, έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου, χωρίς να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις».
Το πρώτο βήμα μιας πορείας
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σημειώνει: «Η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την ΕΛΣ είναι το πρώτο βήμα μιας πορείας, που προσδοκούμε να έχει μέλλον. Η συμπόρευση με σημαντικούς φορείς πολιτισμού είναι μέρος της φιλοσοφίας και του οράματός μας, και η συγκεκριμένη παραγωγή σηματοδοτεί την επιθυμία μας για μια γόνιμη, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, μακροχρόνια σχέση, τόσο με την ΕΛΣ, όσο και με άλλους φορείς. Χωρίς στεγανά, η Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη” ανοίγει τις πόρτες της σε παραγωγές μικτών εκφραστικών μέσων (χορός, μουσική, σύγχρονες μορφές παραστατικών τεχνών) και εγκαινιάζει το ρεπερτόριό της με μια σημαντική δημιουργία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ».
VASILIS MAKRIS
Μόνο η αρχή από μια σειρά συμπράξεων Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: «Αν και η ΕΛΣ ξεκίνησε ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου από το 1939 έως το 1944, οπότε και αυτονομήθηκε, είναι εντυπωσιακό ότι η πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο ιστορικών φορέων έρχεται πολλές δεκαετίες αργότερα, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2016 - 17. Οι πολύ γόνιμες συζητήσεις μας με τον Στάθη Λιβαθινό κατέληξαν στην πολύ ευτυχή συνεργασία των δύο φορέων, η οποία ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου 2016, στο Θέατρο Ρεξ - Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη”, με την παράσταση “Γαλαξίας”. Ο νέος μας διευθυντής Μπαλέτου, Αντώνης Φωνιαδάκης, επιχειρεί μια πολύ δημιουργική σύμπραξη χορού και θεατρικού λόγου, η οποία θα είναι μόνο η αρχή από μια σειρά συμπράξεων με το Εθνικό μας Θέατρο».
Ταυτότητα παράστασης Μουσική: Γκυαίργκυ Λίγκετι - Ιάννης Ξενάκης - Ζυλιέν Ταρίντ, σύλληψη - χορογραφία - σκηνοθεσία - κοστούμια: Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA, σκηνογραφία - φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια. Συμμετέχουν: οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου: Κωνσταντίνος Γεωργαλής και Λεωνή Ξεροβάσιλα, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Μάγδα Κούκου - Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν και Θανάσης Σολωμός και οι χορευτές σύγχρονου χορού: Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου και Μάρω Σταυρινού.
VASSILIS MAKRIS
Πληροφορίες Θέατρο Ρεξ: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα, τηλ. 210 3305074. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 3 έως 27 Νοεμβρίου: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 20:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου Ρεξ, ταμεία θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (Τρίτη - Κυριακή: 09.00 - 21.00, Δευτέρα: 09.00 - 16.00), τηλεφωνικά: 210 7234567, κρατήσεις συλλόγων: 210 5288178, ομαδικές πωλήσεις: 210 3711342, ηλεκτρονικά: n-t.gr και nationalopera.gr.
[email protected]