Η σύλληψη του αρχισυντάκτη της Cumhuriyet και άλλων συνεργατών της τουρκικής εφημερίδας βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου.
Σε δημοσίευμά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι «η αποδόμηση του κράτους δικαίου συνεχίζεται. Η Τουρκία κινείται όλο και γρηγορότερα προς μια δικτατορία».
Η εφημερίδα διερωτάται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ε.Ε. και σημειώνει: «Με τα πρόσφατα αντίποινα απέναντι σε επικριτικά ΜΜΕ και τα σχέδια του για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν θέλει να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Πιστεύει ακράδαντα πως η Ε.Ε. τον χρειάζεται ως εταίρο στην προσφυγική κρίση. Πιθανότατα, αλλά αυτό δεν είναι λευκή επιταγή. Με την επαναφορά της θανατικής ποινής μια κόκκινη γραμμή θα είχε οριστικά ξεπεραστεί… Μια Ε.Ε. που έχει το θάρρος να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενδεχομένως να έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό και κατά της Τουρκίας».
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) γράφει: «Για τους Ευρωπαίους ήρθε η ώρα να λάβουν μέτρα. Ένα κράτος το οποίο τόσο γρήγορα απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες όπως είναι η ελευθερία του Τύπου και η διαχωρισμός των εξουσιών δεν μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε. Η ένταξη της Τουρκίας ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Τώρα έγινε αδύνατο».