Από τα 2,26 δισεκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα 2 δισεκατομμύρια ζουν σε περιοχές με μη ασφαλή επίπεδα ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με νέα έκθεση από την UNICEF.
Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το ένα τρίτο από τα 2 δισεκατομμύρια παιδιά που αναπνέουν τοξικό αέρα ζουν στη βόρεια Ινδία και τις γειτονικές χώρες, διακινδυνεύοντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Μάλιστα 300 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε επίπεδα ρύπανσης περισσότερο από έξι φορές υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμπεριλαμβανομένων 220 εκατομμυρίων στη Νότια Ασία.
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από τη ρύπανση του αέρα σε σχέση με τους ενήλικες. Τα παιδιά αναπνέουν έως και δύο φορές πιο γρήγορα, λαμβάνοντας περισσότερο αέρα σε σχέση με το σωματικό βάρος τους, ενώ τα σώματά τους βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη και είναι ευάλωτα.
«Ο αντίκτυπος είναι συγκλονιστικός, με 600.000 παιδιά κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα», δήλωσε στην έκθεση ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ. «Εκατομμύρια άλλα παιδιά υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις που μειώνουν την αντοχή τους και επηρεάζουν τη σωματική και γνωστική τους ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Από αυτά τα 2 δισεκατομμύρια παιδιά που εκτίθενται στον τοξικό αέρα, η έκθεση υπολογίζει πως τα 620 εκατομμύρια ζουν στη Νότια Ασία, και κυρίως τη βόρεια Ινδία. Άλλα 520 εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα στην Αφρική, και 450 εκατομμύρια στην Ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα.
Η έκθεση χρησιμοποίησε συνδυασμό δορυφορικών εικόνων της ρύπανσης και δεδομένων από το έδαφος, μαζί με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ώστε να καθορίσει ποιοι πληθυσμοί βρίσκονται στις περιοχές υψηλότερου κινδύνου.