Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Προσπάθεια εκτόνωσης και ενδεχομένως αποφυγή περαιτέρω εντάσεων σηματοδοτεί η χθεσινή αιφνίδια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση επεδίωξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος, όπως δηλώνουν στενοί του συνεργάτες, ούτε είπε, ούτε είχε πρόθεση να βγάλει εκτός κυβέρνησης τον κ. Σκουρλέτη, ωστόσο διαπίστωσε πως το τελευταίο διάστημα οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα και αυτό δεν βοηθάει την προσπάθεια της κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, όσο και στο μέτωπο της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Παππά και του επικείμενου ανασχηματισμού, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση ήταν καλό, ωστόσο αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το αν ο κ. Σκουρλέτης θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση και από ποιο πόστο.
Το σίγουρο είναι πως, τόσο το σώμα του πρόσφατου συνεδρίου -εξέλεξε τον κ. Σκουρλέτη στην 6η θέση της Κ.Ε.- όσο και οι «53+» (τον στήριξαν με προχθεσινή τους ανακοίνωση) έστειλαν μήνυμα στον πρόεδρο του κόμματος και Πρωθυπουργό ότι η παραμονή του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο σχετίζεται άμεσα με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας είναι «κόκκινη» γραμμή για την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Άγνωστο βέβαια παραμένει αν ο επικεφαλής των «53+» και νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σύμφωνος με την παραπάνω στάση, όντας υπεύθυνος να «τρέξει» και να κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων τη δεύτερη αξιολόγηση. Πολλά όμως κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις λένε πως «όχι».
Την ίδια ώρα, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Σκούφα, Κώστας Σπαρτινός και Ελένη Σταματάκη) κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, σχετικά με τις «δηλώσεις γονέων για την απαλλαγή των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών», ζητώντας την κατάργηση της σχετικής εγκυκλίου της κυβέρνησης Σαμαρά.
Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός, λίγες ημέρες μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντιμέτωπος με έναν ακόμη πονοκέφαλο: αντί να συνδέσει το κόμμα με την κυβέρνηση με στόχο τον λεγόμενο «οδικό χάρτη», όπως ήταν η βασική του επιδίωξη, βλέπει να δημιουργείται μια εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει πάση θυσία την αξιολόγηση και μετά η κυβέρνηση να δώσει το αριστερό της στίγμα, αλλά ζητεί το τελευταίο να είναι κυρίαρχο τόσο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης όσο και σε μείζονα θέματα όπως οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας.
Πώς θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε αυτό; «Θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ και από την πορεία που θα λάβει η διαπραγμάτευση», λέει κυβερνητικό στέλεχος.