«Ήταν μια λάθος δήλωση» η δήλωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδ. Γεωργιάδη για την Αριστερά, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι επιλέγει την πόλωση και τον διχασμό, διότι είναι η μόνη οδός διαφυγής που έχει, μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η Ν.Δ. σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές, είπε ότι κακώς δεν είχε ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και επέμεινε στην πρόταση για απόσυρση του νόμου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Λάθος δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη»
«Προφανώς ήταν μια λάθος δήλωση. Γι' αυτό και ο κ. Γεωργιάδης την ανασκεύασε χθες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως πάμε στην πολιτική ουσία του θέματος. Η θέση του κόμματος εκφράζεται από τον πρόεδρό του και χθες, επισκεπτόμενος την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε και σχεδόν είναι τα λόγια του ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς, κέντρου και αριστεράς αλλά μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας από τη μία πλευρά και λαϊκισμού και ψέματος από την άλλη» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Επίθεση στον Πρωθυπουργό
Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράλληλα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για ευτέλεια λόγων, πόλωση και διχασμό.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, αυτό διότι είναι η μόνη οδός διαφυγής από τα συσσωρευμένα μεγάλα αδιέξοδα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα: «στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στη λειτουργία των θεσμών, στο προσφυγικό - βλέπουμε τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Μόρια - και μπροστά σε αυτόν τον εγκλωβισμό στα προβλήματα που συνεχώς μεγαλώνουν και μένουν άλυτα και προσθέτονται διαρκώς και άλλα, η μόνη οδός διαφυγής είναι η πόλωση, ο διχασμός και η ένταση του πολιτικού λόγου σε σημείο ευτέλειας».
«Δεν αποκλείουμε μετεκλογικά να απευθυνθούμε και σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς»
Ως προς το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές επισήμανε, πως η Ν.Δ. «δεν έχει κάποια σφοδρή επιθυμία να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη διακυβέρνηση αλλά θεωρεί ότι είναι δημοκρατικό της καθήκον και υποχρέωσή της να πει ότι καθώς βλέπουμε τη χώρα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα σε αυτή τη διαπίστωση».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, σε περίπτωση πρωτιάς της Ν.Δ. στις εκλογές, είπε πως το κόμμα θα απευθυνθεί και σε άλλους χώρους και σε άλλα πρόσωπα. «Σε μια κατάσταση συναγερμική ... και ο χώρος της ευρείας ευρωπαϊκής δημοκρατικής κεντροαριστεράς στο πέρασαμ των χρόνων είναι μια μεγάλη δεξαμενη στήριξης πολιτικής και δυνάμεων ... Δεν αποκλείουμε να απευθυνθούμε σε αυτές τις δυνάμεις» διευκρίνισε.
«Απόσυρση του νόμου Παππά όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ»
Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αποσυρθεί.
Όπως είπε, έχουμε δύο πιθανότητες: «Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ή θα κριθεί συνταγματικός. Αλλά με δεδομένη τη δική μας άποψη, ότι αυτός ο νόμος στην ουσία του παρουσιάζει προβλήματα δημοκρατίας, μια νέα πλειοψηφία, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες, αλλάζει τους νόμους, ακυρώνει νόμους, τροποποιεί νόμους. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί».
Παρατήρησε ότι «κακώς» δεν είχε γίνει η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου όλα αυτά τα χρόνια και σημείωσε πως η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα της συζήτησης, είναι ότι ο νόμος αυτός έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά αυταρχισμού και αντιδεοντολογικά σε σχέση με τη λειτουργία της ενημέρωσης, της πολυφωνίας, του πλουραλισμού που επιβάλλεται σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.
Πρόσθεσε πως η Ν.Δ. πιστεύει πως «μόνο εάν ο νόμος Παππά αποσυρθεί, αυτό θα απελευθερώσει όλες τις διαδικασίες και για τη διαμόρφωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για να δούμε, αφού κλείσει αυτή η παρένθεση αταξίας και γκρίζων χειρισμών, να δούμε πώς θα πάμε, γιατί πράγματι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση».
Τι είχε δηλώσει ο Αδ. Γεωργιάδης
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε κομματική συγκέντρωση ότι όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση «τα σύνορα θα φυλαχτούν, θα δημιουργηθούν κλειστού τύπου κέντρα και όσοι δικαιούνται άσυλο θα το παίρνουν και οι υπόλοιποι θα απελαύνονται».
Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών παρατήρησε ότι «αν θέλεις να πολεμήσεις τη διαπλοκή θέλεις πολλά κανάλια εν αντιθέσει με αυτούς που θέλουν λίγα».
«Πάντα έλεγα ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες και με έλεγαν υπερβολικό. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο», πρόσθεσε.