Ένα τεράστιο εκλέρ σοκολάτας, αρκετό για να χορτάσει όλη η πόλη, παρασκεύασαν ζαχαροπλάστες στον δήμο Βερβιέ, στη Βαλονία του Βελγίου, στο πλαίσιο της Έκθεσης Σοκολάτας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην περιοχή.
Τα αποκαλυπτήρια του γιγάντιου γλυκίσματος μήκους 676,61 μέτρων, το οποίο παρασκεύασε ο σοκολατοποιός Ζαν-Φιλίπ Νταρσί με τη βοήθεια 30 μαθητευόμενων ζαχαροπλαστών, έγιναν την Κυριακή δίπλα στο δημαρχείο της Βερβιέ, στην επαρχία της Λιέγης.
Μάλιστα, δικαστικός επιμελητής ο οποίος μετέβη στο σημείο, μέτρησε το γλύκισμα, επικυρώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο.
Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μέχρι πρότινος ήταν ένας Ελβετός αρτοποιός, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα εκλέρ 503 μέτρων, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Meuse.
Πάντως, το τεράστιο εκλέρ δεν αναμένεται να κερδίσει μία θέση στα βιβλία των ρεκόρ Γκίνες, δεδομένου ότι δεν είχε κατατεθεί ανάλογο αίτημα μέχρι τη στιγμή που έγινε ανάρπαστο, από μικρούς και μεγάλους.
Μιλώντας στον τοπικό Τύπο, ο Ζαν-Φιλίπ Νταρσί επέμεινε ότι δεν είναι δύσκολη η παρασκευή ενός εκλέρ σοκολάτας, αλλά η διαχείριση τόσο μεγάλων ποσοτήτων.
Όπως είπε, χρειάστηκαν περισσότερα από 750 κιλά πρώτων υλών για την παρασκευή του εκλέρ, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να ψηθεί όλη η ζύμη και να προετοιμαστούν οι κρέμες ζαχαροπλαστικής. «Συνεπώς, αυτό σημαίνει πολλή δουλειά», παραδέχτηκε ο ίδιος.
Το γιγάντιο εκλέρ τελικά κόπηκε σε κομμάτια και πωλήθηκε, με τα έσοδα να διατίθενται στη φιλανθρωπική οργάνωση «Foyer Lucie», η οποία προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.